Monemvasia , a fairy tale Old Town

Μονεμβασιά. Εκπληκτικό θέαμα

6.01.2015
Κατάγομαι από τις Σπέτσες και δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάτι διαφορετικό. Γενικώς είμαι “κυκλαδοπαίδι”.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας μια χωριάτικη σαλάτα

H δική μου Ελλάδα

Κατάγομαι από τις Σπέτσες και δεν θα μπορούσα να επιλέξω κάτι διαφορετικό. Γενικώς είμαι “κυκλαδοπαίδι”. Aν δεν δω λευκά σπιτάκια και μπλε πορτούλες δεν αισθάνομαι καλοκαίρι, ωστόσο το νησί μου έχει μια αίγλη και μια ενέργεια που με κάνει να θέλω να επιστρέφω πάντα εκεί. Είτε πάω για ένα weekend, είτε για ένα μήνα ολόκληρο, οι Σπέτσες είναι εκεί για να σου προσφέρουν συνεχώς νέες εμπειρίες και συγκινήσεις. Τελευταία φορά που τις επισκέφθηκα ήταν πριν περίπου 15 μέρες, άλλωστε σπάνια να περάσουν περισσότεροι από 2 μήνες και να μην έχω κάνει έστω και ένα σύντομο πέρασμα από το νησί μου!

Δεν θα ξεχάσω

Η Nutella, η σκυλίτσα μου, αγαπάει πολύ το μπάνιο και τα καλοκαίρια βουτάμε όλοι μαζί και εκείνη απολαμβάνει όσο τίποτα το νερό. Φέτος, το πρώτο της μπάνιο στις Σπέτσες ήταν λίγο διαφορετικό! Με το που βούτηξε, άρχισε να κολυμπάει προς τα βαθιά, να πίνει νερό, να κουνάει τα πόδια της με μανία και εμείς, όντας περίπου 50 μέτρα από την παραλία δεν ξέραμε τι να την κάνουμε. Τελικά βρήκε μόνη της τη λύση! Καβάλησε πάνω στην πλάτη μου, σαν άνθρωπος, και απαίτησε να την βγάλω έξω με το έτσι θέλω. Όπως καταλαβαίνετε, το να κουβαλάς ένα σκυλί 35 κιλών στην πλάτη σου, που σε γδέρνει από τη μία και σου φιλάει το λαιμό από ευγνωμοσύνη από την άλλη, δεν ήταν και η πιο εύκολη στιγμή του καλοκαιριού μου!

Monemvasia

Όταν κλείνω τα μάτια

Μου έρχεται στο μυαλό η Μονεμβασιά. Η Μονεμβασιά δεν θα έλεγες ότι αποτελεί τον πιο hot καλοκαιρινό προορισμό και όμως σου προσφέρει μια μοναδική εμπειρία που αξίζει να ζήσεις. Αρχικά για να την απολαύσεις, βασική προϋπόθεση είναι να μένεις μέσα στο κάστρο, αν μείνεις εκτός τότε έχασες. Εμείς μείναμε στον ξενώνα “Αρδάμη” που βρίσκεται σχεδόν επάνω στο τείχος του κάστρου και κολυμπούσαμε μόλις 30 μέτρα μακριά. Κατέβαινες περίπου 20 βυζαντινά σκαλιά, έβγαινες από μια υπέροχη πύλη και βουτούσες από τα βράχια σε μια υπέροχη θάλασσα. Όταν γύριζες το κεφάλι σου προς τη Μονεμβασιά, έβλεπες ένα μοναδικό θέαμα. Το κάστρο με τα τείχη του υψωνόταν μπροστά σου και σχεδόν φανταζόσουν τη ζωή εκεί μέσα τα χρόνια του Βυζαντίου! Εκπληκτικό θέαμα! Εκεί, κολυμπήσαμε παρέα και με μία θαλάσσια χελώνα!

Κολυμπήσαμε παρέα με μία θαλάσσια χελώνα!

Αγαπημένη γεύση

Στη Μονεμβασιά έχουν κάποια τοπικά ζυμαρικά που στα φτιάχνουν επί τόπου στο χέρι. Λέγονται “γκόγκλες” και αφού τα ετοιμάσουν και τα βράσουν, τα περιχύνουν λάδι και ντόπιο τυρί. Εντάξει, αν δεν δοκιμάσεις, δεν μπορείς να καταλάβεις για τι γεύση μιλάμε! Όλα τα ιταλικά menu προσκυνάνε αυτή τη συνταγή! 

Πήρα μαζί μου

Δεν μπορείς να φύγεις από τη Μονεμβασία αν δεν πάρεις μαζί σου κρασί. Εμείς δοκιμάσαμε τον Μαλβαζία, ένα γλυκό λευκό κρασί που θυμίζει το Vinsanto της Σαντορίνης και όπως μας είπαν ήταν ήδη διάσημο από τον Μεσαίωνα και την Αναγέννηση. Είναι μια ωραία συνήθεια να παίρνεις ένα μπουκάλι κρασί από κάθε τόπο που επισκέπτεσαι. Όταν μετά από καιρό ένα βράδυ το ανοίγεις να το πιείς με καλή παρέα, αισθάνεσαι πως οι αναμνήσεις έρχονται ολοζώντανες στο μυαλό σου!

 

Myrto pappadopoulou Monamvasia

Επόμενος προορισμός

Μια πολύ δύσκολη ερώτηση, καθώς σπάνια θα πάω σε κάποιο μέρος της Ελλάδας και θα το μετανιώσω. Η Ελλάδα έχει τον τρόπο να σε μαγεύει με όλα της τα τοπία! Νομίζω όμως, τα επόμενά μου ταξίδια θα ήθελα να είναι στην Πάτμο και στην Ιθάκη.

Myrto Kazi
Myrto Kazi
TV Presenter, Radio Producer, Journalist

Travelling is a state of mind.