A short goodbye

Χανιά: Κόβουν την ανάσα!

5.05.2015
Παρόλο που περνάω όλα μου τα καλοκαίρια στη Μύκονο από την ηλικία των έξι, αγαπώ τα Χανιά, ειδικά το χειμώνα
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας μια χωριάτικη σαλάτα

Παρόλο που περνάω όλα μου τα καλοκαίρια στη Μύκονο από την ηλικία των έξι, αγαπώ τα Χανιά, ειδικά το χειμώνα. Το σκηνικό των Χανίων το χειμώνα κόβει την ανάσα. Λατρεύω το να κάθομαι στο λιμάνι όπου μπορεί κανείς να απολαύσει υπέροχο φαγητό με τη θάλασσα στο προσκήνιο και χιονισμένες βουνοκορφές στο παρασκήνιο.

Το 2006, γνώρισα τον άντρα μου σ’ ένα άλλο ταξίδι στη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του κινηματογραφικού φεστιβάλ. Έχοντας ήδη περάσει την Πρωτοχρονιά αρκετές φορές στα Χανιά, συγκεκριμένα στο ορεινό καταφύγιο Μηλιά, του πρότεινα να την γιορτάσουμε εκεί μαζί. Η Μηλιά είναι ένας αυθεντικός ορεινός οικισμός του 17ου αιώνα ο οποίος έχει μετατραπεί σε οικοτουριστικό συγκρότημα. Η φιλοσοφία της «επιστροφής στα βασικά» έχει βρει εδώ το αληθινό της νόημα. Απλότητα, αρμονία, καθαρός αέρας, θερμή φιλοξενία, χαλαρή ατμόσφαιρα, σπιτικό φαγητό. Η Μηλιά λειτουργεί όλο το χρόνο. Μέσα σε 9 μήνες ήμασταν παντρεμένοι.

Αυτά τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά θα σας θυμίσουν εξωτικό παράδεισο.

Σ’ αυτό το ταξίδι περάσαμε την πρώτη μέρα του χρόνου στο Ελαφονήσι, ένα μικρό νησάκι με λευκή άμμο που χωρίζεται από την ξηρά από μια λιμνοθάλασσα της οποίας το βάθος δεν ξεπερνά το ένα μέτρο. Το νησί απέχει λιγότερο από 200 μέτρα από την παραλία και μπορείς εύκολα να περπατήσεις ως εκεί μέσα από τη ζεστή, ρηχή λιμνοθάλασσα. Όταν φτάσεις θα ανακαλύψεις πολλές μικρές παραλίες στη νότια ακτή. Η άμμος στο Ελαφονήσι είναι λευκή, αλλά σε πολλά μέρη έχει μια ροζ χροιά από τα χιλιάδες σπασμένα κοχύλια που περιέχει. Αυτά τα διάφανα, γαλαζοπράσινα νερά θα σας θυμίσουν εξωτικό παράδεισο. Φανταστείτε όλα αυτά τον Ιανουάριο, που δεν υπάρχει ψυχή τριγύρω.

Elafonisi beach

Αγαπώ τα περισσότερα κρητικά πιάτα. Υπέροχα σαλιγκάρια, φανταστικά ντόπια λαχανικά όπως «ασκολίμπροι» και «σταμναγκάθι», φρέσκοι αχινοί που σερβίρονται καθαρισμένοι σε βαθύ πιάτο με λαδολέμονο και «στάκα», μια πηχτή κρέμα που συνοδεύει κυνήγι στη σχάρα. Θαυμάσιο πιλάφι, η κρητική έκδοση του ριζότο. Πραγματικά δε μπορώ να διαλέξω ένα πιάτο από την Κρήτη γιατί τα αγαπώ όλα.

Στα Χανιά μπορεί κανείς να βρει θαυμάσια κεραμικά, δοχεία φαγητού φτιαγμένα από ξύλο ελιάς καθώς και τα καλύτερα μαχαίρια. Υπάρχει μια ολόκληρη περιοχή στο παλιό λιμάνι με το όνομα «Μαχαιράδικα».

Πολύ θα ήθελα να επισκεφτώ την περιοχή των Πρεσπών, ένα τόπο όπου η φύση, η τέχνη και η ιστορία σμίγουν μέσα και γύρω από τις λίμνες. Οι Πρέσπες είναι ένα διασυνοριακό πάρκο τεράστιας σημασίας λόγω της βιοποικιλότητας και των ενδημικών ειδών του. Τα βουνά αποτελούν ένα από τα τελευταία ευρωπαϊκά φυσικά καταφύγια της καφέ αρκούδας, των λύκων, των αίγαγρων και των αγριόχοιρων ενώ η λίμνη φιλοξενεί, ως χώρος αναπαραγωγής, αποικίες δαλματικών και λευκών πελεκάνων καθώς και πυγμαίων κορμοράνων.

Orsalia Parthenis
Orsalia Parthenis
Fashion Designer

Addicted foodie and serial cook, who loves to dance, practices yoga, enjoys living in the center of Athens spending time outdoors with family and two kids.