View from Lycabetus hill in Athens

Η Ελλάδα με εξέπληξε!

6.03.2015
Επισκέφτηκα την Ελλάδα για πρώτη φορά το προηγούμενο φθινόπωρο. Πέρασα δύο εβδομάδες στην Αθήνα, και μερικές μέρες στη Μακεδονία.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας μια φέτα καρπούζι

Επισκέφτηκα την Ελλάδα για πρώτη φορά το προηγούμενο φθινόπωρο. Πέρασα δύο εβδομάδες στην Αθήνα, και μερικές μέρες στη Μακεδονία.

Κάποιοι ίσως διαφωνήσουν, όμως πιστεύω ότι το να επισκέπτεσαι ένα καινούργιο μέρος χωρίς προηγούμενη έρευνα, οδηγεί σε εντονότερες εντυπώσεις. Νιώθεις σαν παιδί που έχει μπροστά του όλο τον κόσμο να ανακαλύψει και να μάθει απ’ αυτόν. Όλες οι αισθήσεις σου είναι σε διέγερση. Έτσι έκανα τα πρώτα μου βήματα στην Ελλάδα… και η χώρα με εξέπληξε! Εντυπωσιακά μνημεία, απολαυστικές γεύσεις, καλλιτεχνική ατμόσφαιρα και ζεστοί ντόπιοι, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα προτερήματά της!

athens

Είχα την ευκαιρία να συναντήσω μερικούς Αθηναίους που με ενέπνευσαν και βρήκα πολλές ομοιότητες με το δικό μου πολιτιστικό υπόβαθρο (κατάγομαι από ιταλική οικογένεια). Μ’ έκαναν να νιώσω καλοδεχούμενη και σαν στο σπίτι μου. Είχα επίσης την ευτυχία να πάρω μεσημεριανό με μια αθηναϊκή οικογένεια (στα πλαίσια μιας ξενάγησης). Όντας μόνη στο μεγαλύτερο διάστημα του ταξιδιού, μου χάρισαν ένα έντονο, οικείο συναίσθημα, ακριβώς σαν να ήμουν για λίγο στο σπίτι μου. Στη Θεσσαλονίκη, είχα τη χαρά να γνωρίσω ένα συνεταιρισμό από νέους τεχνίτες, καλλιτέχνες και επιχειρηματίες που, με πολύ μπρίο, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεπεράσουν την κρίση . Αυτές οι εμπειρίες μου έδωσαν μια υπέροχη αίσθηση κοινότητας και αλληλεγγύης και με έκαναν να σκεφτώ ότι κάποια μέρα θα μπορούσα κι εγώ να γίνω Αθηναία. Οι Έλληνες είναι γεμάτοι ενέργεια, θετική αύρα και το ανοιχτό τους μυαλό τους καθιστά εύκολα προσεγγίσιμους.

Εντυπωσιακά μνημεία, απολαυστικές γεύσεις, καλλιτεχνική ατμόσφαιρα και ζεστοί ντόπιοι, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα προτερήματά της!

Thessaloniki_Corinne stopelli

Με εντυπωσίασαν τα ιστορικά μνημεία. Βέβαια τα βλέπεις σε όλα τα βιβλία ιστορίας και νομίζεις ότι τα ξέρεις ήδη, αλλά η στιγμή που στέκεσαι εκεί είναι κάτι άλλο. Πάρτε τον Παρθενώνα για παράδειγμα. Αν μείνεις εκεί για αρκετό χρόνο, μπορείς να δεις τον ήλιο να περιστρέφεται αργά γύρω σου. Φαντάζεστε πόσες φορές αυτό το μνημείο έχει αντικρύσει το ίδιο ηλιοβασίλεμα; Κάνει την αιωνιότητα να μοιάζει λίγο πιο απτή… και τη δική σου ύπαρξη πολύ πιο ταπεινή.

Πάντα μου άρεσε η πίτα και η φέτα. Για όλα τα άλλα δεν είχα ιδέα! Ιδιαίτερα απόλαυσα τα μεζεδοπωλεία και ανακάλυψα τόσες πολλές συναρπαστικές γεύσεις τυριών και κρασιού που με ξάφνιασε. Έψαξα επίσης για τον «Κώστα», ένα μικρό, παλιό σουβλατζίδικο που το εντοπίζεις μόνο από την ουρά των πελατών που περιμένουν, για να δοκιμάσω το εμβληματικό του σουβλάκι: μια έκρηξη στον ουρανίσκο, υπέροχο! Γενικά, μου φαίνεται ότι υπάρχουν τόσες πολλές γεύσεις στην Ελλάδα που δε θα μπορέσω να γευτώ ξανά… εκτός αν επιστρέψω! Πράγμα που ανυπομονώ να κάνω!

Δεν είμαι λάτρης των σουβενίρ. Ζω με μια βαλίτσα στο χέρι και δεν υπάρχει χώρος για τέτοια! Όμως, για να αντισταθμίσω, φέρνω στους φίλους μου λίγη από την εμπειρία μου μέσω του τοπικού φαγητού. Γλυκά, ούζο, κρασί, ελαιόλαδο και μπαχαρικά ταξίδεψαν μαζί μου στην Ισπανία και την Αγγλία… και δεν διήρκεσαν για πολύ!

Αγαπώ τις μεγάλες πόλεις και νιώθω πως έχω τόσα πολλά να μάθω από την Αθήνα: δυο εβδομάδες πραγματικά δεν φτάνουν για να την γνωρίσεις. Θα μπορούσα να περάσω μερικούς μήνες εκεί και να την χρησιμοποιήσω σαν βάση για να ανακαλύψω την υπόλοιπη χώρα. Λατρεύω τα νησιά, και στην Ελλάδα θα έχω άφθονο χώρο για εξερεύνηση! 

Acropolis

Οι ομορφιές της Σαντορίνης είναι πολύ ψηλά στον κατάλογο των επιθυμιών μου. Όμως περισσότερο από τα τοπία και την αρχιτεκτονική, θα ήθελα να ερευνήσω και να γράψω για τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητα. Μ’ ενδιαφέρουν οι πολιτισμοί και οι υποκουλτούρες, οι εναλλακτικοί τρόποι ζωής, η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία… και η Ελλάδα έχει αποδειχτεί γεμάτη από ανθρώπους με ιδέες και κίνητρο: το τέλειο μέρος για να εμπνευστείς και να εμπνεύσεις άλλους!

Corinne Stopelli
Corinne Stopelli
Travel Blogger

Nomad. Writer, photographer and entrepreneur, looking to find and share inspiration around the world.