Voidokilia beach 

Η Μεσσηνία είναι ο νέος αγαπημένος μου προορισμός!

28.07.2015
Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, έχω επισκεφθεί άλλα νησιά και τόπους στην ηπειρωτική χώρα και την Πελοπόννησο. Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη τον τελευταίο καιρό είναι η Μεσσηνία και το θέρετρο Κόστα Ναβαρίνο.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας μια χωριάτικη σαλάτα

Έχω ταξιδέψει στην Ελλάδα τόσες πολλές φορές κι έχω δει τόσα πολλά φανταστικά μέρη αλλά πάντα υπάρχουν καινούριοι τόποι να εξερευνήσεις και να θαυμάσεις. Όταν ήμουν νεότερος το αγαπημένο μου μέρος ήταν η Μύκονος και πήγαινα εκεί κάθε χρόνο κατά τη διάρκεια των τριών εβδομάδων που περνούσα στην Ελλάδα.

Τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια, έχω επισκεφθεί άλλα νησιά και τόπους στην ηπειρωτική χώρα και την Πελοπόννησο. Ένα από τα αγαπημένα μου μέρη τον τελευταίο καιρό είναι η Μεσσηνία και το θέρετρο Κόστα Ναβαρίνο. Κατ’ αρχάς το θέρετρο είναι απλά απίστευτο, όμως αυτό το κομμάτι της Ελλάδας είναι τόσο όμορφο που το περιγράφω στους άλλους σαν ένα συνδυασμό της Τοσκάνης, για την όμορφη ύπαιθρο, και της Χαβάης για τη φυσική ομορφιά των παραλιών.

Nick Politakis

Αγαπώ αυτό το μέρος τόσο, που έχει γίνει ο κύριος προορισμός μου. Και σαν να μην αρκούσαν οι παραλίες και η ύπαιθρος της Μεσσηνίας, υπάρχουν και αρχαιολογικοί χώροι όπως ο τάφος του Νέστορα και η Αρχαία Μεσσήνη καθώς και πολλές, μικρές παραθαλάσσιες κωμοπόλεις που αξίζει να εξερευνήσει κανείς, όπως η Κορώνη, η Μεθώνη και η Πύλος.

Στο πιο πρόσφατο ταξίδι μου στην Κόστα Ναβαρίνο, νοικιάσαμε ένα αυτοκίνητο και γυρίζαμε τη Μεσσηνία για να εξερευνήσουμε. Στην επιστροφή και πολύ κοντά στο θέρετρο βλέπαμε επανειλημμένα έναν αγρότη που αποξήραινε τις σταφίδες του. Μια μέρα αποφάσισα να σταματήσω και να ρωτήσω αν θα μπορούσα να τραβήξω μερικές φωτογραφίες. Καταλήξαμε να κουβεντιάζουμε για μια ολόκληρη ώρα σχετικά με την εργασία του, την περιοχή και τη ζωή γενικότερα. Όταν σηκώθηκα για να φύγω μου προσέφερε μια μεγάλη σακούλα με νοστιμότατες μεσσηνιακές σταφίδες από το χωράφι του οι οποίες αποτέλεσαν και το ολοήμερο σνακ μας για όλο το υπόλοιπο ταξίδι.

western messinia

Υπάρχουν τόσες πολλές στιγμές στο μυαλό μου από τα τόσο ξεχωριστά μέρη που έχω δει στην Ελλάδα, αλλά το πιο ιδιαίτερο από όλα και αυτό το οποίο έχω επισκεφτεί τις περισσότερες φορές είναι η Ακρόπολη. Κάθε φορά που πηγαίνω εκεί συγκινούμαι τόσο που δακρύζω. Από την ανάβαση στα Προπύλαια ως την πρώτη φορά που αντικρίζω τον Παρθενώνα από κοντά και ως το αγνάντιο στην άκρη της Ακρόπολης, η συγκίνηση είναι τόσο έντονη που συνεχίζω να τη νιώθω πολλές μέρες αργότερα. Δεν προσπαθώ να το αναλύσω και να αναρωτηθώ τι είναι αυτό που με κάνει να νιώθω έτσι. Απλά το δέχομαι και είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων για το γεγονός ότι υπάρχει ένα πράγμα σε αυτόν τον κόσμο που μου χαρίζει τέτοια συναισθήματα χωρίς να ζητά τίποτε ως αντάλλαγμα.

Nick Politakis

Το αγαπημένο μου ελληνικό έδεσμα είναι οι τραγανοί και πεντανόστιμοι λουκουμάδες περιχυμένοι με μέλι και κανέλα. Αυτές οι νοστιμότατες μικρές μπάλες τηγανητής ζύμης φτιάχνονται στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας αλλά οι καλύτεροι λουκουμάδες που δοκίμασα ποτέ ήταν στη Χίο, κοντά στην κεντρική πλατεία. Παρόλο που αυτοί ήταν οι καλύτεροι, κάποια στιγμή βγήκα προς αναζήτηση λουκουμάδων στην Αθήνα και έχω βρει διάφορα μέρη που σερβίρουν αρκετά καλούς λουκουμάδες.

Τα αγαπημένα πράγματα που παίρνω φεύγοντας από την Ελλάδα είναι βότανα και μπαχαρικά όπως η ρίγανη, η μέντα και διάφορα άγρια βότανα τα οποία μπορείς να χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις αφέψημα. Αυτά είναι τα ίδια βότανα που οι κάτοικοι της Ικαρίας χρησιμοποιούν για να φτιάξουν τα αφεψήματά τους κι αποτελούν έναν από τους λόγους για τους οποίους οι Ικαριώτες είναι τόσο υγιείς και ζουν τόσα πολλά χρόνια.

Υπάρχουν αρκετά νησιά που θα ήθελα να επισκεφτώ: η Μήλος, η Αστυπάλαια, η Σκιάθος και η Σαντορίνη. Η Σαντορίνη είναι στην κορυφή της λίστας μου επειδή την είδα μόνο για λίγες ώρες κατά τη διάρκεια μιας κρουαζιέρας στα ελληνικά νησιά όταν ήμουν 16 ετών. Επίσης θέλω να εξερευνήσω την Αθήνα και να την γνωρίσω καλύτερα.

Η Αθήνα είναι υπέροχη και όχι μόνο χάρη στην Ακρόπολη. Έχει θαυμάσια ατμόσφαιρα και πολλά πράγματα να κάνει κανείς.

Αν αγαπάς τις παραλίες, η Αθηναϊκή Ριβιέρα βρίσκεται σε απόσταση μιας σύντομης βόλτας με το αυτοκίνητο από το κέντρο της πόλης. Αν αγαπάς το φαγητό, η Αθήνα είναι η ιδανική πόλη για εσένα. Αν σου αρέσει να παρατηρείς τους ανθρώπους, τότε όπου κι αν πας στην Αθήνα θα βρεις μια πλατεία με καφετέριες όπου μπορείς να καθίσεις, να χαλαρώσεις αργοπίνοντας τον καφέ ή το ποτό σου και να απολαύσεις τους περαστικούς Αθηναίους.

Nick Politakis
Nick Politakis

I am a Greek American. My parents are from Chios but they lived in Constantinople, where I was born and where I lived until I was eight. We then moved to Athens for a few years before coming to the US where I have lived ever since. During all the years in the US I have visited Greece virtually every summer, sometimes for a few weeks, sometimes for a month or so. In 2013, I lived in Athens for seven months. It was one of the best experiences of my life.

Διαβάστε Περισσότερα