Η αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εδώ και πάρα πολύ καιρό. Νιώσαμε την ανάγκη να προβάλουμε την άλλη πλευρά της Ελλάδας, εκεί που εξελίσσονται καλλιτεχνικές δράσεις και ευδοκιμεί η δημιουργικότητα.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας ένα κουλούρι

Πείτε μας κάτι για εσάς!

Η καρδιά μου είναι ελληνική, το μυαλό μου γερμανικό – είμαι διπλά ευλογημένη!

Η ελληνική κληρονομιά είναι μέσα μου και, όπου κι αν πάω, το μεγάλο γαλάζιο του Αιγαίου εμπνέει το βλέμμα και τα όνειρά μου.

 

Από πού προήλθε η έμπνευση για το Hellas Film Box Berlin και ποιοι είναι οι στόχοι του φεστιβάλ;

Η αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα κυριαρχεί στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης εδώ και πάρα πολύ καιρό. Νιώσαμε την ανάγκη να προβάλουμε την άλλη πλευρά της Ελλάδας, εκεί που εξελίσσονται καλλιτεχνικές δράσεις και ευδοκιμεί η δημιουργικότητα.

Θέλουμε να προσκαλέσουμε το γερμανικό κοινό να δει ελληνικές ταινίες και να γνωρίσει την ελληνική τέχνη και το σύγχρονο πολιτισμό.

Στόχος μας είναι να έχουμε γεμάτες αίθουσες προβολών, ζωηρές συζητήσεις με σεβασμό στον συνομιλητή ανάμεσα σε Γερμανούς και Έλληνες και αποσκοπούμε στην αναζωπύρωση της ελληνογερμανικής φιλίας. Αυτή θα ήταν η καλύτερη ανταμοιβή για εμάς!

Hellas Filmbox

 

Μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιες κορυφαίες στιγμές;

Προβάλλονται πολλές ενδιαφέρουσες ταινίες, ντοκιμαντέρ και ταινίες μικρού μήκους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Η «Μικρά Αγγλία», του αγαπημένου έλληνα σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, θα είναι η εναρκτήρια ταινία και το “Chevalier”, της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη, θα κλείσει την αυλαία του Filmbox.

Το ντοκιμαντέρ του James Chressanthis,  “No subtitles necessary” , το οποίο ασχολείται με δύο απίστευτους κινηματογραφιστές και καλλιτέχνες, τον László Kovács και τον Vilmos Zsigmond, θα κάνει πρεμιέρα στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ μας.

Το «Φιλιά εις τα παιδιά» του Βασίλη Λουλέ παρουσιάζει την ιστορία των «Κρυμμένων Παιδιών» – πρόκειται για 5 ελληνοεβραιόπουλα που σώθηκαν από οικογένειες Χριστιανών κατά τη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής.

Το αφιέρωμα στις ταινίες μικρού μήκους καλύπτει κωμωδίες με θέμα τις πολιτισμικές συγκρούσεις, όπως το «Ψωμί κι Ελιές» καθώς και η «Κατηφόρα», του Στέλιου Καμμίτση, στην οποία μια μητέρα προσπαθεί να αποδεχτεί τη σεξουαλικότητα του γιου της.

Προσωπικά, προτείνω επίσης το “Medeas”, την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Andrea Pallaoro – μια εντυπωσιακή, σύγχρονη διασκευή του ελληνικού μύθου της Μήδειας.

 

Θα μπορούσατε να μας πείτε τι σας ενέπνευσε ως ηθοποιό από τις εμπειρίες και τις διακοπές σας σε κάποιον ελληνικό προορισμό;

Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν ιδανικά μέρη διακοπών. Όταν επισκέπτομαι την Ελλάδα, νιώθω σαν να γυρνάω στο σπίτι μου.

Το τοπίο είναι μοναδικό και συνδέεται με τις παιδικές μου αναμνήσεις. Η ελληνική κληρονομιά είναι μέσα μου και, όπου κι αν πάω, το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου εμπνέει το βλέμμα και τα όνειρά μου.

Επιπλέον, η αντίθεση των αρχαίων έργων που ανεβάζουν σύγχρονοι σκηνοθέτες σε αρχαία θέατρα, όπως αυτό της Επιδαύρου, είναι μια από τις πιο συναρπαστικές  εμπειρίες που είχα ποτέ.

Επίσης, το πρώτο μου ταξίδι στα μοναστήρια των Μετεώρων ήταν μοναδικό και τόσο ιδιαίτερο που δεν θα το ξεχάσω ποτέ.

Hellas Filmbox

Sandra Von Ruffin
Sandra Von Ruffin
Actress