Η παραλία Φακίστρα στο Πήλιο

Κατάδυση στο Νότιο Πήλιο, το βέλος στο τόξο των Κενταύρων!

16.02.2016
Οι καλύτερες διακοπές που έχω περάσει ήταν στο νότιο Πήλιο. Αν το μυθικό Πήλιο ήταν η χώρα των Κενταύρων, το νότιο Πήλιο ήταν το βέλος στο τόξο τους!
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας μια χωριάτικη σαλάτα

Γεννήθηκα στη Γερμανία και έχω μεγαλώσει στην Θεσσαλονίκη όπου ζω και εργάζομαι ως σήμερα. Κάθε λίγα χρόνια αλλάζω γειτονιά αλλά δεν απομακρύνομαι ποτέ.

Οι καλύτερες διακοπές που έχω περάσει ήταν στο νότιο Πήλιο. Αν το μυθικό Πήλιο ήταν η χώρα των Κενταύρων, το νότιο Πήλιο ήταν το βέλος στο τόξο τους! Αιχμηρό και άγριο στην όψη, με έντονους βραχώδεις σχηματισμούς και χαμηλή βλάστηση, είναι προορισμός για όσους αγαπούν την φύση και μαγεύονται από μικρά χωριουδάκια ξεχασμένα από τον χρόνο.

Αν το μυθικό Πήλιο ήταν η χώρα των Κενταύρων, το νότιο Πήλιο ήταν το βέλος στο τόξο τους!

Το τρίγωνο Τρίκερι – Αγία Κυριακή –Παλαιό Τρίκερι (νησάκι), έχει να προσφέρει συγκινήσεις και ομορφιά που χρειάζονται πολλές σελίδες περιγραφής! Το πραγματικό στολίδι είναι η Αγία Κυριακή με τα νησιωτικά χαρίσματα, το παραδοσιακό καρνάγιο, το γραφικό λιμανάκι, λιθόστρωτους στενούς δρόμους, δυο – τρεις  ταβερνούλες με φρέσκο ψάρι και ένα καφενείο παντοπωλείο που θα το ερωτευτείτε. Στα ράφια λίγα προϊόντα στοιχισμένα και πίσω τραπεζάκια, για την παρέα, και το κουζινάκι με το γκάζι και τα παλιά τσαλακωμένα κατσαρόλια.

Ο επισκέπτης που θα βρεθεί στο νότιο Πήλιο δυο εμπειρίες πρέπει να ζήσει οπωσδήποτε: να δοκιμάσει μια από τις υπέροχες περιπατητικές διαδρομές – η αγαπημένη μου είναι από την Αγία Κυριακή ως ψηλά στο Τρίκερι, στη δροσερή πλατεία περνώντας ανάμεσα από ελιές και περιβόλια – και να αφιερώσει μερικές ημέρες για να καταδυθεί στον απίστευτο βυθό της περιοχής που κρύβεται κάτω από το βαθύ μπλε του Αιγαίου, σίγουρα στο ναυάγιο «Καλή Τύχη» που φαίνεται ακόμα και από την επιφάνεια με μία μάσκα!

Σε μια από τις επισκέψεις μου στο Τρίκερι οργανώσαμε ένα καταδυτικό διήμερο στον «Φάρο του Λευτέρη». Απαιτούσε πολύ πρωινό ξύπνημα και αρκετή ώρα οδήγησης ως το λιμανάκι του Κατηγιώργη. Καταδυθήκαμε στο ναυάγιο και όταν πια φτάσαμε στο μέγιστο βάθος διαπίστωσα ότι δεν είχα βγάλει το καπάκι του φακού μέσα στη στεγανή θήκη!

Τώρα το θυμάμαι και γελάω αλλά εκείνη τη στιγμή… Όταν επιστρέψαμε στην Αγία Κυριακή για φαγητό ήρθαν στο τραπέζι μας παλιοί σφουγγαράδες. Άκουσαν για τις καταδύσεις μας και ήρθαν να μοιραστούν τα παλιά. Στιγμές συγκινητικές και πολύτιμες. 

Nicholas Samaras

Το αγαπημένο μου σημείο στο νότιο Τρίκερι είναι η τοποθεσία «Αγία Βάσω» και πρόκειται για καταδυτικό σημείο. Εκεί καταδυθήκαμε τρεις συνεχόμενες χρονιές ανακαλύπτοντας την πρώτη φορά πορτοκαλί γοργόνειες, την δεύτερη μωβ πολύτιμες γοργόνειες και την τρίτη το πολύτιμο μαύρο κοράλλι!

Τα στοιχεία που κάνουν τόσο ερωτεύσιμη την Ελλάδα είναι το λαμπερό φως με τις μεγάλες ημέρες της και τα καταγάλανα ζεστά νερά της. Αυτά τα δυο είναι που την κάνουν και τόσο μοναδικό καταδυτικό προορισμό.

Στην Αγία Κυριακή έχει το πιο φρέσκο ψάρι και αυθεντικούς πηλιορείτικους μεζέδες αλλά εγώ δεν θα ξεχάσω ποτέ την ταπεινή ψαρόσουπα που φάγαμε στον «Μανώλα» ένα Πασχαλινό βραδάκι μετά από βροχή. Γεύση και αρώματα θάλασσας στο κουτάλι μας.

Ο τελευταίος προορισμός που επισκέφτηκα ήταν ο Άγιος Νικόλαος και η Ιεράπετρα Κρήτης και ο επόμενος που προγραμματίζω είναι η Σαντορίνη για ένα καταδυτικό project!

Για τα μακρινά ταξίδια αγαπώ το αεροπλάνο που με καλή οργάνωση και προγραμματισμό είναι προσιτό μέσο και για τις εξερευνήσεις εντός το αυτοκίνητο, που πάντα είναι φορτωμένο για εκστρατεία.

Μου αρέσει να ταξιδεύω οικογενειακά. Η κατάδυση απαιτεί τουλάχιστον δύο, η μεταφορά του εξοπλισμού επίσης και όπου μπορούμε έχουμε μαζί και τον σκύλο μας.

Θα ακουστεί τετριμμένο αλλά δεν ταξιδεύω ποτέ χωρίς την φωτογραφική μου μηχανή.

Το πιο ενδιαφέρον σουβενίρ που παίρνω από κάθε προορισμό που επισκέπτομαι είναι οι υποβρύχιες και επίγειες φωτογραφίες στις κάρτες μνήμης της μηχανής μου. Μόλις επιστρέψω αρχίζω την επιλογή με τις καλύτερες να σχηματίζουν το άλμπουμ του ταξιδιού. Οι κορυφαίες θα σταλούν σε διεθνείς διαγωνισμούς και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μου για να μπορούν να τις δουν όλοι!

Nicholas Samaras
Nicholas Samaras
Professional underwater photographer

Nicholas Samaras is a professional underwater photographer, specializing in marine wildlife photography.