Strolling through Plaka

Το Μουσικό Ταξίδι μου στο Γαλάζιο Αιγαίο

3.08.2016
By unsplash
Πριν έρθω στην Ελλάδα, ήδη γνώριζα ότι είναι μια όμορφη χώρα με αρχαία μνημεία που θα έβρισκα συναρπαστικά. Όμως δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η ομορφιά της θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες μου.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να πιεις ένα ποτήρι ούζο

Πριν έρθω στην Ελλάδα, ήδη γνώριζα ότι είναι μια όμορφη χώρα με αρχαία μνημεία που θα έβρισκα συναρπαστικά. Όμως δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι η ομορφιά της θα ξεπερνούσε τις προσδοκίες μου.

Ως μουσικός από την Κίνα, έχω την τύχη να ταξιδεύω σε πολλά μέρη για τις εμφανίσεις μου. Όμως δεν είχα πάει ακόμα στην Ελλάδα. Πέρυσι, έλαβα μια πρόσκληση από την Meet Culture για ένα πρόγραμμα μουσικής ανταλλαγής στην Ελλάδα, πράγμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον. «Ταξίδι με τη Μουσική», φοβερή ιδέα! Λίγο καιρό πριν, είχα την ευκαιρία να ακούσω τη μουσική των «Λύρα και Ραψωδία», μιας ορχήστρας που παίζει αρχαία ελληνική λύρα, και εντυπωσιάστηκα από την ονειρική τους μουσική. Μόλις έμαθα ότι θα μου δοθεί η ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί τους και να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου να ταξιδέψω στην Ελλάδα, είπα «Ναι» χωρίς κανένα δισταγμό στο ζευγάρι των συνιδρυτών της Meet Culture.

Το πρόγραμμά μας στην Ελλάδα ήταν πυρετώδες. Μέσα σε δέκα μόνο μέρες, συνεργαστήκαμε και ηχογραφήσαμε με Έλληνες μουσικούς για πρώτη φορά και, επιπλέον, δώσαμε κονσέρτα στην Αθήνα και τη Σαντορίνη όπου αυτοσχεδιάσαμε με τον Ρος Ντέιλι. Κυρίως όμως πήγαμε σε μερικά ωραία μέρη που μας άφησαν βαθιές εντυπώσεις. Παρόλο που μερικές φορές ένιωθα το σώμα μου εξουθενωμένο, η ψυχή μου ήταν πάντα γεμάτη χαρά και ευτυχία. Μακάρι να μπορούσα να μείνω για περισσότερο χρόνο.

Chang Jing performance

Υπέροχες στιγμές στην Ελλάδα

Μείναμε στο σπίτι των φίλων μας στη Βούλα, μια ιδιαίτερα ελκυστική και άνετη περιοχή στα νότια προάστια. Ακόμα θυμάμαι το ζεστό φως του ήλιου το πρωί της πρώτης μέρας. Καθίσαμε στο ηλιόλουστο και ευρύχωρο μπαλκόνι, απολαύσαμε υπέροχο ελληνικό πρωινό και μετά περιπλανηθήκαμε στην τοπική λαϊκή κοντά στο σπίτι, μιλήσαμε με τους ντόπιους, μυρίσαμε και δοκιμάσαμε το φαγητό. Έπειτα, κάναμε μια χαλαρή βόλτα κατά μήκος της φανταστικής  ακτής. Αυτές οι μικρές στιγμές  αποτέλεσαν το υπέροχο ξεκίνημα του ταξιδιού μας στην Ελλάδα και ήταν πραγματικά αλησμόνητες. Ζηλεύω τους φίλους μου που ζουν σε αυτό το φανταστικό προάστιο και απολαμβάνουν την ομορφιά της θάλασσας, τον ήλιο και ντόπιο φρέσκο ψάρι κάθε μέρα.

Και αυτή ήταν μόνο η αρχή. Κάθε μέρα της παραμονής μου στην Ελλάδα, έκανα νέες συναρπαστικές ανακαλύψεις: ένα πεντανόστιμο ελληνικό πιάτο όπως μύδια στον ατμό ή χωριάτικη, ένα ζευγάρι χειροποίητα σανδάλια, νοστιμότατο «γρήγορο φαγητό» όπως ελληνικό γιαούρτι ή κλασικό σουβλάκι, οι ωραίες παραστάσεις των street καλλιτεχνών και μουσικών, δημιουργικά γκράφιτι, ή ακόμα κι ένα χαμόγελο από έναν όμορφο Έλληνα… καθώς και η μαγική δύναμη της μουσικής που βρίσκεται παντού στην Ελλάδα. Η παραμονή μας ήταν γεμάτη από ευχάριστες εκπλήξεις.

Η μουσική ενώνει τους ανθρώπους και μου χαρίζει νέα έμπνευση

Η μουσική μου ευαισθησία και η τάση μου να γνωρίζω τους άλλους μέσα από τη μουσική τους είναι έμφυτη. Αρκετοί Κινέζοι γνωρίζουν την ελληνική μουσική, ειδικά την τοπική, παραδοσιακή εκδοχή της. Η μόνη μου εμπειρία συνεργασίας με Έλληνα μουσικό ήταν με τον Yanni στο Εαρινό Κινέζικο Φεστιβάλ Γκαλά το 2013. Ακούω τη μουσική του από τότε που σπούδαζα στο πανεπιστήμιο και τη βρίσκω πολύ αναζωογονητική. Το συναίσθημα που έχεις όταν τον γνωρίζεις είναι σαν αεράκι της Μεσογείου: ζεστό, φιλόξενο, ένα συναίσθημα εσωτερικής ηρεμίας.

Το ίδιο συναίσθημα προέκυψε από τη συνεργασία μου με τους «Λύρα και Ραψωδία» καθώς και με άλλους ταλαντούχους Έλληνες μουσικούς. Η μουσική τους είναι σαν πηγή με γάργαρο νερό, διαυγής, ονειρική και αισθητικά άρτια. Ερωτεύτηκα τη μουσική τους με το πρώτο άκουσμα και η εμπειρία της συνεργασίας μαζί τους ήταν σαν συνάντηση με παλιούς φίλους. Εκτός από την αλληλεξοικείωση με τα όργανά μας, συνδεθήκαμε και ψυχικά σε τέτοιο βαθμό που τα συναισθήματά μας αλληλεπιδρούσαν κατά τη διάρκεια της συνεργασίας . Το να δουλεύω μαζί τους έμοιαζε με πεπρωμένο, συναρπαστικό και σαγηνευτικό.

Chang Jing

Επιπλέον, με άγγιξε βαθιά η φιλοξενία και η εκλεπτυσμένη αισθητική του ελληνικού κοινού στις συναυλίες. Τους ένιωθα να πάλλονται μαζί μου μέσω τις μουσικής και η φιλοξενία ήταν συγκινητική. Ήρθαν ακόμα και στα παρασκήνια μετά τη συναυλία για να μου εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους. Εντυπωσιάστηκα από την όμορφη φαντασία τους και το πόσο πολύ καταλάβαιναν τη μουσική μου.

Η ελληνική μουσική μοιάζει με τον ελληνικό πολιτισμό, τόσο λογική όσο και συναισθηματική. Είναι πολύ καλά δομημένη κι όμως γεμάτη συναίσθημα. Η Ελλάδα έχει μακρόχρονη ιστορία και πλούσια πολιτισμική κληρονομιά που έχει γεννήσει  αυτήν την καλά ισορροπημένη μουσική  από την οποία μπορούμε να μάθουμε πολλά.

Ένας μαγικός τόπος που δένει την ιστορία με την ατέρμονη ομορφιά

Η Ελλάδα, ως γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού, έχει  μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του κινεζικού λαού. Ίσως εξαιτίας της μυστηριώδους μυθολογίας και του αρχαίου πολιτισμού, ή εξαιτίας του καταγάλανου ουρανού μας, ή των σαγηνευτικών, ρομαντικών παραλιών. Όπως προανέφερα, με εντυπωσίασε η καθημερινή συναναστροφή με τους  ανθρώπους. Η μεγαλοπρεπής Ακρόπολη μου θύμισε  την ισορροπία της κλασικής αρχαίας ομορφιάς και τη δύναμη του δυτικού πολιτισμού, η ζωντανή ατμόσφαιρα και η ιστορία που συναντά κανείς στο Μοναστηράκι και την Πλάκα μου έδωσε μια νέα, φρέσκια άποψη για τη ζωή στην πόλη, ενώ η μοναδική, επίσημη αλλαγή της προεδρικής φρουράς στην πλατεία Συντάγματος είναι ένα θέαμα που αξίζει να δει κανείς.

Plaka, Athens

Χάρη στη χορηγία του Astra Suites, ενός υπέροχου ξενοδοχείου, και την υποστήριξη της Trip2taste, η οποία διοργάνωσε μια εκδήλωση οινογνωσίας στο οινοποιείο Μπουτάρη, η παραμονή μου στη Σαντορίνη ήταν σύντομη αλλά αλησμόνητη. Το κρασί της Σαντορίνης ήταν τόσο γλυκό και γευστικό που ακόμα αναπολώ την ιδιαίτερη γλυκύτητα και το άρωμά του. Η μουσική του Vangelis που ερχόταν από το δωμάτιό μου την ώρα που καθόμουν στο μπαλκόνι και θαύμαζα την αιώνια ομορφιά της Σαντορίνης ήταν μια εμπειρία που πραγματικά μου έκοψε την ανάσα.

Chang Jing in Santorini

Μακάρι να μπορούσα να μείνω για περισσότερο καιρό για να απολαύσω την ομορφιά της Ελλάδας, ομορφιά που κρύβεται σε κάθε λεπτομέρεια και σε κάθε στιγμή. Θα ήθελα να κλείσω εκφράζοντας  ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη στον μουσικό μου παρτενέρ, τον Ζανγκ Ντι, έναν εξαίρετο φλαουτίστα που έκανε το ταξίδι μου στην Ελλάδα ακόμη πιο φανταστικό.

Chang Jing
Chang Jing
Musician

Chang Jing, one of China’s most exceptional Guzheng (Chinese zither) virtuosos, and Flautist, Zhang Di, were invited by Meet Culture, a Chinese-Greek Culture Exchange Company, to Greece in October 2015 for a historical musical tour in Greece entitled “Sound of Silk”. Together with the ancient Greek Lyre band Lyre ’n’ Rhapsody, they recorded the first ever Chinese-Greek crossover album “AEGEAN” which will be released in 2016. To view the MV of AEGEAN, please visit here

Διαβάστε Περισσότερα