Fortetsa casstle, Kythira

Κύθηρα, το Ελληνικό Νησί που Θυμίζει…“LOST”

27.04.2016
by Jason Blackeye
Τα Κύθηρα είναι ένα νησί, όχι ιδιαίτερα μικρό, νότια της Πελοποννήσου. Δεν είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και πιθανότατα γι αυτό δεν είναι και ανεπτυγμένο τουριστικά.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να πιεις τον ελληνικό καφέ σου

Βαριέμαι εύκολα.

Γι αυτό το λόγο δεν πηγαίνω ποτέ στο ίδιο μέρος δεύτερη φορά. Επίσης, αφού περάσω μια εβδομάδα κλασικών διακοπών σε ένα ελληνικό νησί, αρχίζω να κοιτάζω τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια για να πάρω το επόμενο πλοίο για την επιστροφή.

Μη με παρεξηγήσετε. Στην αρχή όλα είναι σκέτη απόλαυση: ύπνος, φαγητό, κολύμπι, ύπνος, φαγητό, κολύμπι – καταλαβαίνετε τι εννοώ. Κλασικές ελληνικές διακοπές σε ένα κλασικό ελληνικό νησί.

Όμως για μένα διακοπές σημαίνουν επίσης και εξερεύνηση. Και υπάρχει ένα νησί που ενδείκνυται για τα ενδιαφέροντά μου, στο οποίο επιστρέφω συνεχώς από τότε που ήμουν 16 ετών: τα Κύθηρα.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι η ελληνική εκδοχή του νησιού από το “LOST”

Τα Κύθηρα είναι ένα νησί, όχι ιδιαίτερα μικρό, νότια της Πελοποννήσου. Δεν είναι πολύ εύκολα προσβάσιμο και πιθανότατα γι αυτό δεν είναι και ανεπτυγμένο τουριστικά. Ένας άλλος λόγος είναι ότι οι ντόπιοι δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον τουρισμό. Εδώ οι άνθρωποι σκέφτονται διαφορετικά!

Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρω πραγματικά τι είναι ακριβώς αυτό που με κάνει να επιστρέφω σχεδόν κάθε χρόνο. Ίσως είναι η μυστικιστική αύρα του νησιού, ίσως οι εξαιρετικά ενδιαφέροντες  και ασυνήθιστοι άνθρωποι  που πάντα συναντώ εδώ, ίσως είναι το γεγονός ότι ανακαλύπτω κάτι κάθε φορά που έρχομαι.

Kythira by Tina Kiriakis

Καθώς λοιπόν προσπαθώ να καταλάβω τι με κάνει να έρχομαι ξανά και ξανά, θα μοιραστώ μαζί σας τους 10 κύριους λόγους για τους οποίους επισκέπτομαι συνεχώς τα Κύθηρα:

1. Η απομονωμένη παραλία Καλάμι με τα εκπληκτικά τυρκουάζ νερά (μην προσπαθήσετε να πάτε με τα πόδια αν δεν σας αρέσει η κατάβαση φαραγγιών) και η παραλία με τη λευκή άμμο στο λιμάνι Διακόφτι, στην οποία επιβάλλεται να κολυμπήσετε.

2. Ο καταρράκτης στο χωριό Μυλοπόταμος. Τον αποκαλούν Νεράιδα και το όνομα του ταιριάζει πραγματικά!

3. Τα υπέροχα τοπικά προϊόντα. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο από το Κτήμα Τζωρτζόπουλου, θυμαρίσιο μέλι (το διασημότερο σε όλη την Ελλάδα), παξιμάδια από τον φούρνο στους Καρβουνάδες, νοστιμότατα μελομακάρονα και κουραμπιέδες από τη Μαριάνθη στον Ποταμό.

4. Η θέα στη μυστηριώδη βραχονησίδα Χύτρα από το Καψάλι και τη Χώρα. Αποτελεί καταφύγιο για πτηνά και φώκιες και συχνά καλύπτεται από ομίχλη που αυξάνει ακόμα περισσότερο την αίσθηση μυστηρίου. Μπορείτε να πάτε με το πλοιάριο του Καπετάν Σπύρου που έχει γυάλινο πάτο (άλλη μια από τις ατραξιόν του νησιού!)

5. Οι απρόσμενες συναυλίες τζαζ και κλασικής μουσικής τις δροσερές καλοκαιρινές βραδιές στο αμφιθέατρο του πολυχώρου Ζείδωρος.

6. Τα μαθήματα ελληνικής μαγειρικής της Καλλιόπης στο υπέροχο, παραδοσιακό σπίτι της στις Πιτσινάδες. Άνετο μέρος, φανταστικό φαγητό και αυθεντική αίσθηση ελληνικής φιλοξενίας.
 

7. Η θέα του μεσαιωνικού κάστρου στη Χώρα με πανσέληνο ή με τον ουρανό γεμάτο αστέρια. Για κάποιο λόγο, τα αστέρια στα Κύθηρα είναι πιο λαμπερά.

8. Η ταβέρνα της Φιλιώς στον Κάλαμο. Όχι μόνο για το σπιτικό φαγητό αλλά κυρίως επειδή μου θυμίζει τις ταβέρνες που πήγαινα με τους γονείς μου εκείνα τα ανέμελα καλοκαιρινά βράδια της δεκαετίας του ’80.

9. Το Καψάλι, ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό, υπέροχο τόσο τη μέρα όσο και τη νύχτα: για την καλύτερη ομελέτα που έχετε ποτέ δοκιμάσει στη «Βανίλια» ή για τις χαλαρές βόλτες στα μπαρ και την μακράάάς διάρκειας κουβεντούλα τα βράδια.

10. Η εγκαταλειμμένη μεσαιωνική πόλη της Παλαιοχώρας. Όταν περιπλανιέσαι στα ερείπιά της, πιστεύεις ότι κάποιος ή κάτι από μια ξεχασμένη εποχή θα πεταχτεί ξαφνικά μπροστά σου.

Tina Kiriakis
Tina Kiriakis
Founder of Alternative Athens

Tina is a native Athenian who belongs to the new generation of Greeks that believe that Greece is more than just ouzo, bouzouki and souvlaki.
A seasoned traveller herself, she knows first hand that nothing beats a local's insight when visiting a foreign country.
She has a passion for discovering hidden corners of Greece and unveiling the secrets of this complex and diverse country.

Διαβάστε Περισσότερα