Πανέμορφη Χαλκιδική

18.10.2016
Ένας χειμερινός άνεμος με έφερε στην πανέμορφη Χαλκιδική δύο χρόνια πριν, όταν την επισκέφτηκα για να επιμεληθώ τη λίστα κρασιών και το σχεδιασμό των κελαριών για το φιλόδοξο πρότζεκτ των Ikos Resorts.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας ένα κουλούρι

Ονομάζομαι Νικόλας Γιαννόπουλος και είμαι οινοχόος, sommelier σύμφωνα με τον γαλλικό όρο. Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στη Νέα Σμύρνη και τη Ρόδο.

Θα προτιμούσα η οινοχοΐα  να μην περιλαμβάνεται στη λίστα των επαγγελμάτων, καθώς τόσο για μένα, όσο και για τους περισσότερους συναδέλφους μου, είναι ένας τρόπος ζωής που απλώνεται σε πολλές εκφάνσεις της καθημερινότητας.

Ένας χειμερινός άνεμος με έφερε στην πανέμορφη Χαλκιδική δύο χρόνια πριν, όταν την επισκέφτηκα για να επιμεληθώ τη λίστα κρασιών και το σχεδιασμό των κελαριών για το φιλόδοξο πρότζεκτ των Ikos Resorts. Θυμάμαι ακόμα εκείνο το πρωινό του Φλεβάρη όπου προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο Μακεδονία και ο φιλόξενος ντόπιος οδηγός ανέλαβε την μεταφορά μου στα Νέα Μουδανιά. Το ξενοδοχείο ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί.

Κάποια από τα δωμάτια είχαν μόλις παραδοθεί και μάλιστα στο δωμάτιο που με οδήγησε η γλυκύτατη ρεσεψιονίστ ήμουν ο πρώτος ένοικος. Μόλις άνοιξα ανυπόμονα την κουρτίνα του δωματίου έμεινα για αρκετά δευτερόλεπτα με το στόμα ανοιχτό μην πιστεύοντας στη εκπληκτική θέα της θάλασσας, που έμοιαζε πιο πολύ με έναν ωκεανό γι’ αυτό μάλιστα και η “σύλληψη” του ονόματος Ikos Oceania. Μάλιστα, εκείνη ήταν μία μουντή μέρα και το αχνό φως μετέτρεπε αυτή την εικόνα σε ένα κολάζ χρωμάτων οπού μπερδεύονταν το γαλάζιο, το γκρίζο και το μπλε. Περπατώντας λίγο αργότερα στην αμμουδιά, άκουγα το κύμα σε συνδυασμό με τα τραγούδια από τα πολλά είδη πουλιών που κατοικούν στην περιοχή και μύριζα τη θαλασσινή αύρα. Νομίζω πως εκείνη η μέρα χαράχτηκε στο μυαλό μου και ένα κομμάτι της καρδιάς μου παραμένει εκεί από τότε.

vourvourou karydi beach

Λίγους μήνες αργότερα βρέθηκα για τον ίδιο ακριβώς σκοπό στη Γερακινή και στο Ikos Olivia. Στη διαδρομή από τα Μουδανιά, διαπίστωσα τις πλούσιες φυσικές ομορφιές της Χαλκιδικής, με τους ελαιώνες, τους πορτοκαλεώνες αλλά και τις πουρναριές, τις θυμαριές και όλους αυτούς τους μυρωδικούς θάμνους που σκεπάζουν αυτή την ευλογημένη γη. Ζήτησα μάλιστα από τον οδηγό να κάνει μία μικρή στάση για να μαζέψω μερικά κλωνάρια λεβάντας για να τα τοποθετήσω στη ντουλάπα μου, και μερικά κλωνάρια θυμάρι για να κάνω ένα ζεστό αφέψημα.

Στα Μουδανιά θα φας ωραίο φρέσκο ζυμωτό ψωμί. Στη Γερακινή θα φας ωραίο φρέσκο ψάρι αλλά και τοπικές σπεσιαλιτέ. Στην Ποτίδαια θα απολαύσεις ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Σε ολόκληρη όμως τη Χαλκιδική θα πιεις ωραία και αυθεντικά τοπικά κρασιά από σπουδαίους οινοπαραγωγούς που έχουν αναγάγει τα τελευταία χρόνια την περιοχή σε ένα σημαντικό εκπρόσωπο του ελληνικού αμπελώνα, έχοντας όμως στην πλάτη τους μία ιστορία αμπελοκαλλιέργειας περίπου 2500 ετών. Σε όλη τη Χαλκιδική, επίσης, θα απολαύσεις αυτό το Νέκταρ που ονομάζεται Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο αλλά και το μοναδικό Αγουρέλαιο.

Μετά από δεκάδες επισκέψεις στη Χαλκιδική, δηλώνω θαυμαστής της και αιτούμαι το προνόμιο του επίτιμου δημότη Νέων Μουδανιών.

Κάποιες φορές που με πιάνει η νύχτα στο γραφείο μου, κουρασμένο από τη δουλειά όλης της μέρας, κάθομαι πίσω στην καρέκλα μου, κλείνω για λίγη ώρα τα μάτια και αναπολώ αυτό το ηλιοβασίλεμα. Τα χρώματα. Τους ζεστούς, τίμιους, αυθεντικούς και γλυκούς ανθρώπους της. Τα γελαστά κορίτσια. Το γάργαρο γέλιο των ανθρώπων. Τις υπέροχες μυρωδιές από τα χωράφια.

Και σκέφτομαι πότε θα ξαναέρθει εκείνη η στιγμή που θα βρεθώ πάλι στην αγκαλιά της. Να αφεθώ. Να μη νοιάζομαι για το τώρα. Γιατί αυτό το μέρος προϋπήρχε για χιλιάδες χρόνια. Και είναι ακόμα εκεί.

Nikolas Giannopoulos
Nikolas Giannopoulos
Sommelier

World renowned sommelier, Nikolas Giannopoulos, is not only widely trained but also the only Greek sommelier to have won the title of Best Sommelier in Greece for three consecutive years.

He has also achieved third place in the International Contest of New Sommeliers, while he was proud to top the field in the Gaggenau Sommelier Awards.

In addition to these distinctions, Nikolas has accumulated a wealth of experience in Michelin star restaurants such as Spondi, Jerome Serres, Nobu Matsuhisa in Athens and Mykonos and Aurora and Claridges restaurant in London, where he worked alongside that scourge of culinary mediocrity, Gordon Ramsay.

Διαβάστε Περισσότερα