Vai beach

Λασίθι, ένας κόσμος γεμάτος μυστικά

22.11.2016
Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, με το επιβλητικό όρος Δίκτη και το Κρητικό, Καρπάθιο και Λιβυκό πέλαγος να το βρέχει, το Λασίθι μας υποδέχεται στα κρυμμένα μυστικά του.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να πιεις τον ελληνικό καφέ σου

Στο ανατολικό άκρο της Κρήτης, με το επιβλητικό όρος Δίκτη και το Κρητικό, Καρπάθιο και Λιβυκό πέλαγος να το βρέχει, το Λασίθι μας υποδέχεται στα κρυμμένα μυστικά του. Διάσημο για τον Άγιο Νικόλαο, τη Σητεία, την Ιεράπετρα και την Ελούντα, που έχουν ήδη κερδίσει με τη γοητεία τους τις καρδιές των επισκεπτών του, το Λασίθι, όπως το γνώρισα εγώ όταν επισκέφτηκα τα ξενοδοχεία της bluegr hotels & resorts, είναι ένας τόπος  γεμάτος ιστορία, απίστευτο φυσικό πλούτο και λιγότερο γνωστούς αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέροντες και ξεχωριστούς προορισμούς.

Ελάτε να σας ξεναγήσω στο δικό μου Λασίθι!

Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι 1,5 αιώνα πριν ο Άγιος Νικόλαος, μια από τις πλουσιότερες και πιο ζωντανές πόλεις της Κρήτης, πρωτεύουσα του νομού Λασιθίου, κατοικούνταν μόνο από 95 ανθρώπους. Μια πόλη με μεγάλη ιστορία, η οποία πηγαίνει πολύ πίσω και σήμερα συνδυάζει όλα όσα μπορεί να ζητήσει κάποιος από τις διακοπές του. Ο Άγιος Νικόλαος κοιτά τη θάλασσα από τρεις πλευρές: τη λίμνη Βουλισμένη, το λιμάνι και την παραλία της Κιτροπλατεία. Περπατήστε στη γραφική γέφυρα απ’ όπου διακρίνεται το μικρό νησάκι Άγιοι Πάντες, καθίστε σε ένα από τα αμέτρητα café και εστιατόρια γύρω από τη λίμνη, περιπλανηθείτε στα μικρά στενά και καταλήξτε στην πολυσύχναστη μαρίνα, σημείο που αράζουν εντυπωσιακά yachts. Κολυμπήστε στις παραλίες της περιοχής όπως ο Αλμυρός, το Αμμούδι, τα Χαβάνια και η Αμμουδάρα.  Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό και Λαογραφικό Μουσείο, με σημαντικά εκθέματα του μινωικού παρελθόντος και της νεότερης παράδοσης του νησιού.

Agios Nikolaos, Lasithi, Crete

Επισκεφθείτε την ισχυρή αρχαία πόλη Λατώ, μια από τις σημαντικότερες πόλεις – κράτη του νησιού, γνωρίστε τον αρχαιολογικό χώρο της Ζάκρου, το 4ο σε μέγεθος μινωικό ανάκτορο, και εντυπωσιαστείτε από τα ερείπια της  βυθισμένης αρχαίας πόλης, της Ολούς, που διακρίνονται στο βυθό του στενού ισθμού που ενώνει την Ελούντα με το νησί Κολοκύθα. Ανακαλύψτε το Δικταίο Άντρο, το σπήλαιο που διεκδικεί τη γέννηση του Δία, και περιμένει να μοιραστεί μαζί σας την ξεχωριστή ομορφιά του.

Περιηγηθείτε ανάμεσα στα ενετικά κτίσματα του εγκαταλελειμμένου μεσαιωνικού χωριού Ετιά, και θαυμάστε την ιστορική ενετική έπαυλη Dei Mezzo. Περπατήστε στα στενά σοκάκια της Κριτσάς, ενός από τα αρχαιότερα χωριά της Κρήτης, και γνωρίστε τον παραδοσιακό κρητικό τρόπο ζωής σε αυτό το πανέμορφο χωριό, που είναι κτισμένο αμφιθεατρικά  στους πρόποδες του βουνού Κάστελλος και σε υψόμετρο 365μ. Απολαύστε τον πρωινό σας καφέ, σε ένα από τα πολλά γραφικά χωριά όπως η Φουρνή και το Καρύδι. Και φυσικά μια βόλτα στη γραφική παραλία της Πλάκας είναι επιβεβλημένη τόσο για να θαυμάσετε την θέα όσο και για επιβιβαστείτε στο καραβάκι  που θα σας αποβιβάσει στην Σπιναλόγκα, το κάποτε ενετικό φρούριο και λεπροκομείο.

Spinalonga island

Τολμήστε το ταξίδι στον ανεξερεύνητο κόσμο του Λασιθίου

Αν είστε λάτρες της φύσης, το οροπέδιο Καθαρού σας προσκαλεί για πεζοπορία ανάμεσα στις ξερολιθιές, τις μηλιές και τους πρίνους. Στο πευκόφυτο Δάσος Σελάκανο θα μαγευτείτε  από την άγρια ομορφιά του τοπίου με τα φαράγγια, τις πηγές με τα γάργαρα νερά και τις απότομες πλαγιές. Ενώ το πέρασμα μέσα από την κοιλάδα του μοναδικού φοινικοδάσους στην Ευρώπη, το Βάι, θα σας οδηγήσει σε μια χρυσή και καθηλωτικής ομορφιάς αμμουδιά, προκαλώντας σας να βουτήξετε στα γαλάζια νερά της και να χαλαρώσετε κάτω από τον ελληνικό ήλιο. Τέλος, το εξωτικό μικροσκοπικό κα ακατοίκητο νησάκι στη νότια πλευρά της Κρήτης , το Κουφονήσι, με τις 36 φανταστικές παραλίες με την ψιλή, άσπρη και χρυσή άμμο και τα πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά, είναι το κατάλληλο μέρος για  στιγμές ηρεμίας και αρμονίας.

Τολμήστε το ταξίδι στον ανεξερεύνητο κόσμο του Λασιθίου και με ορμητήριο ένα από τα ξενοδοχεία της bluegr hotels & resorts απολαύστε μια ονειρική απόδραση όπου η ψυχή και το σώμα βρίσκουν την απόλυτη αρμονία.

Alex Tsiotinis
Alex Tsiotinis
Executive chef and owner of CTC

Despite his young age, Alex has enjoyed a spectacular run in some of the most celebrated kitchens of the world.

In the process, he has had the chance to work alongside the likes of Alain Passard, Helenne Darroze, Eric Frechon, Arnaud Bignon and Pascal Barbot; “my great teachers” as Alex humbly chooses to call them.
In 2015, Alex’s signature dish “Cretan Salad in a Pot” earned him first place for the Mediterranean region in the S. Pellegrino Young Chef of the Year competition, not to mention that he is still in the running for the world title. For him, there is no distinction between the act of eating and that of travelling.

His creations aim to encourage “his guests”, as he prefers to call his diners, to embark on a gastronomic voyage experiencing different tastes, scents and textures in every single bite.

Διαβάστε Περισσότερα