Σε καλωσορίζω στο νησί μου, την όμορφη και ξεχωριστή Λήμνο!
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας μια φέτα καρπούζι

Σε καλωσορίζω στο νησί μου, την όμορφη και ξεχωριστή Λήμνο!

Αρχικά σε συμβουλεύω να αφιερώσεις τουλάχιστον μία εβδομάδα για να προλάβεις να το γνωρίσεις και να το αφήσεις να σε ηρεμήσει και να σε χαλαρώσει. Μοίρασε τη διαμονή σου σε δύο τουλάχιστον μέρη για να σου φανούν μικρότερες οι αποστάσεις. Μία στη Δυτική πλευρά της πρωτεύουσας Μύρινας και μία στην Ανατολική πλευρά, στη περιοχή του Μούδρου.

Μύρινα, Παναγία Κακαβιώτισσα και θερμά λουτρά

Ξεκινώντας να ανακαλύπτεις τη φύση και τα τοπία του νησιού πρέπει να επισκεφτείς το Κάστρο της Μύρινας που δεσπόζει εκεί στην άκρη της πόλης και σε κάνει να νιώθεις περήφανος για τους προγόνους μας. Λίγο έξω από τη Μύρινα είναι η Παναγία η Κακαβιώτισσα. Δε σε στέλνω εκεί μόνο για να προσκυνήσεις (αν δε θες) αλλά για να μαγευτείς από το τοπίο και την άγρια φύση. Και φυσικά να βγάλεις τη φημισμένη selfie με τη μοναδική ασκεπή Εκκλησία στην Ελλάδα. Ναι δεν έχει σκεπή, είναι μία εκκλησία μέσα σε ένα φιλόξενο βράχο του λόφου Κάκκαβος.

Είσαι για θερμά λουτρά και spa? Τα ιαματικά νερά της πηγής Θέρμα και ο οι φιλόξενες υπάλληλοι θα σε κάνουν να χαλαρώσεις και αναζωογονηθείς. Εκεί μπορείς να γνωρίσεις και τις θεραπευτικές ιδιότητες της Λημνίας Γης.

Η έρημος της… Λήμνου και οι παραλίες της

Έτοιμος για πιο off road διαδρομές; Ήρθε η ώρα να επισκεφθείς τις αμμοθίνες. Την μοναδική έρημο στην Ελλάδα και μία από τις 2 στην Ευρώπη ( η άλλη είναι στα Νότια παράλια της Ισπανίας). Πλούσια παχιά άμμος και θαμνοειδή θα σε εντυπωσιάσουν ενώ επιβάλλεται να τρέξεις και να κουτρουβαλήσεις σαν παιδί στους αμμόλοφους. Φεύγοντας από εκεί κανόνισε να γευματίσεις στη ταβέρνα «Το φλωμάρι».

Όπως κάθε Ελληνικό νησί έτσι και η Λήμνος έχεις πολλές και μαγικές παραλίες. Μπορείς κάθε μέρα να κολυμπάς σε διαφορετική παραλία. Είτε οργανωμένη και με πολυκοσμία, είτε απόμερη για να είσαι τελείως μόνος σου, ακόμα και εν μέσω καλοκαιρινής σεζόν. Αν είσαι και των θαλάσσιων σπορ, είναι το ιδανικό. Τέσσερις σύγχρονες σχολές θαλάσσιων σπορ σε περιμένουν στις παραλίες Κέρος και Λύχνα για να απολαύσεις με ασφάλεια και ελευθερία το hobby σου.

Sandy dunes

Αρχαιολογικοί χώροι και ιστορία

Περνώντας στην Ανατολική πλευρά του νησιού πρέπει να επισκεφτείς τους 3 σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους. Ακόμα και για σένα που δεν βρίσκεις ενδιαφέρον σε αυτά θα σε εντυπωσιάσουν για την τοποθεσία τους και το ρόλο που έπαιξαν στην ιστορία του τόπου. Αρχαίο θέατρο Ηφαιστείας. Ένα θέατρο σε μαγική τοποθεσία δίπλα στη θάλασσα, που αποτελεί μέρος μίας από τις δύο αρχαίες πόλεις του νησιού, την Ηφαίστεια.

Το ιερό των Καβείρων είναι ο δεύτερος αρχαιολογικός χώρος. Να επισκεφθείς τη σπηλιά του Φιλοκτήτη και να κολυμπήσεις σε αυτήν. Μαγική εμπειρία. Κλείσε την αρχαιολογική σου εμπειρία με επίσκεψη στην Πολιόχνη. Το αρχαιότερο βουλευτήριο στην Ευρώπη λένε. Η πρώτη μορφή δημοκρατίας σε κοινωνία. Η Πολιόχνη ονομάστηκε “επτάπολις” γιατί ανασκάφθηκαν επτά διαδοχικές πόλεις σε επτά αλλεπάλληλα στρώματα. Επτά πόλεις η μία πάνω στην άλλη! τόσο παλιά! Επίσης μαγική θέα στο Αιγαίο.

Οι ντόπιοι

Καλά όλα αυτά, αλλά κάθε ταξίδι είναι μοναδικό όχι τόσο για τα τοπία και τη φύση αλλά για τους ανθρώπους που θα γνωρίσεις και τις στιγμές που θα ζήσεις μαζί τους. Ανθρώπους που θα μοιραστούν μαζί σου την αγάπη για τον τόπο τους. Θα γίνεις για λίγο κομμάτι του τόπου ανακαλύπτοντας την πλούσια παράδοση και τον πολιτισμό. Να γνωρίσεις το αυθεντικό από πρώτο χέρι. Να μοιράσεις, να γευτείς, να ψηλαφήσεις. Να έχεις σε εγρήγορση και τις πέντε αισθήσεις σου.

Οι γεύσεις

Όταν έρθει ώρα για φαγητό θα βρεις στο νησί κάθε είδους ταβέρνα με ελληνική κυρίως κουζίνα. Προτίμησε ταβερνάκια  για γευστικούς μεζέδες και καλή παρέα. Φρέσκο  ψάρι και καλό κρασί θα βρεις σε όλο το νησί. Επίσης να θυμάσαι ότι στα μικρά χωριά θα βρεις τις αληθινές γεύσεις το νησιού μαγειρεμένες με μεράκι από τους ντόπιους. Φεύγοντας προμηθεύσου τοπικά προϊόντα όπως το ξακουστό καλαθάκι Λήμνου, κρασί, χυλοπίτες, μέλι και βενιζελικά (φοντάν σοκολάτας και μπράντι με ιστορία).

Feta cheese on wooden plate

Στη Λήμνο μαθαίνεις να έχεις σε εγρήγορση και τις 5 αισθήσεις σου

Αν θες να γνωρίσεις τη Λήμνο με έναν αυθεντικό τρόπο και να περάσεις χρόνο με τους ντόπιους τότε δεν έχεις παρά να κλείσεις μια εμπειρία βιωματικού τουρισμού Taste Lemnos.  Μαθήματα μαγειρικής, γευσιγνωσίας κρασιών, pic-nic στο ηλιοβασίλεμα, ιππασία, κεραμική με Λημνία γη είναι μόνο μερικά από όσα έχεις να επιλέξεις. Επίσης μπορείς να προμηθευτείς και το βιβλίο “Taste Lemnos: The Book” είτε πριν έρθεις στο νησί είτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σου για να γνωρίσεις καλύτερα την γαστρονομία και τον πολιτισμό της Λήμνου.

Alexandros Alexandrou
Alexandros Alexandrou
Food lover & Owner of Travel Lemnos – Taste Lemnos

Born and raised in a Greek island family, he was initiated into the true meaning of hospitality at a very young age by his grandma Fofo and his mum Marika.
He’s been a foodie ever since he can remember and it was inevitable that gastronomy should play a major role in his career. In 2014 he created the Taste Lemnos initiative, offering experiential tourism packages with emphasis on the gastronomy of Lemnos.
This idea received an award at the Samsung Launching People competition and succeeded in promoting the gastronomy and fame of the island in Greece and abroad.
In 2015 he published the gastronomy book “Taste Lemnos: The Book” in collaboration with chef Alexandros Papandreou.
Finally, since the summer of 2016 he has presided over the creation of Pezoula – The Home of Taste, a gastronomical hospitality venue in Moudros village, in his birthplace, Lemnos.

Διαβάστε Περισσότερα