Acropolis from Lycabettus, Why Athens

Η Αθηναϊκή Εμπειρία

21.03.2017
By Why Athens
Στο παρελθόν ερχόμουν στην Αθήνα ως τουρίστρια
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να φας ένα κουλούρι

Στο παρελθόν ερχόμουν στην Αθήνα ως τουρίστρια. Συνήθως αφιέρωνα στην πρωτεύουσα τις τελευταίες τρεις ημέρες των διακοπών μου στην Ελλάδα, πριν ξεκινήσω το επώδυνα μακρύ ταξίδι της επιστροφής για την Αυστραλία. Οι τρεις μέρες δεν αρκούσαν ποτέ. Συνήθως έφευγα απογοητευμένη που δεν μπόρεσα να κατακτήσω την πόλη και πίστευα ότι η Αθήνα και η ολοκληρωμένη γνωριμία μαζί της θα έμεναν ένα άπιαστο όνειρο για εμένα.

Πολύ αργότερα, όταν μετοίκησα στην Ευρώπη για επαγγελματικούς λόγους, είχα την ευκαιρία να περάσω περισσότερο χρόνο στην Αθήνα, κι αυτό ήταν που με οδήγησε τελικά στη δημιουργία του whyathens.com. Ήθελα να δώσω σε ανθρώπους σαν εμένα έναν εύκολο και γρήγορο τρόπο να γνωρίσουν την πόλη σε βάθος.

Υπάρχουν αμέτρητοι λόγοι για τους οποίους κάποιος πρέπει να επισκεφτεί την Αθήνα, ειδικά τώρα. Η Αθήνα βρίσκεται στο κέντρο της διαδικασίας μιας συγκλονιστικής  αναγέννησης παρά την παρατεταμένη οικονομική κρίση (ή ίσως και εξαιτίας της). Νέες ιδέες ανθίζουν στην τέχνη, την κουζίνα και τη μόδα ενώ το επιχειρηματικό πνεύμα λάμπει με νέα ζωή και δίνει στην πόλη έναν συναρπαστικό τόνο.

Η δική μου Αθήνα

Μου αρέσει να περπατώ στην Αθήνα, στα αρχαία μνημεία και σε χώρους όπως η Αρχαία Αγορά και αμέσως μετά να βρίσκομαι σε εντυπωσιακές φαρδιές λεωφόρους που πλαισιώνονται από διάσπαρτα νεοκλασικά κτίρια όπως είναι η μεγαλοπρεπής Ακαδημία Αθηνών στην Πανεπιστημίου. Αυτή είναι η ομορφιά της Αθήνας, το παλιό και το νέο συνεχώς αλληλεπικαλύπτονται. Κυρίως περπατάω για να είμαι ενήμερη σχετικά με κάθε τι καινούργιο στην πόλη. Δεν περνάει μέρα χωρίς μια νέα ανακάλυψη που να θέλω να την μοιραστώ με τους αναγνώστες μου.

Ένα φιλικό μου πρόσωπο από τη Νέα Υόρκη που με επισκέφθηκε πρόσφατα, σχολίασε ότι η Αθήνα είναι μια πόλη που τη ζεις. Άλλες πόλεις που μπορεί να ηγούνται των νέων παγκοσμίων τάσεων, απλά τις παρατηρείς αλλά η φίλη μου πιστεύει ότι η Αθήνα σε καθηλώνει και αυτή η άποψη με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη. Είναι μια πόλη ζωντανή και παλλόμενη, με υπαίθρια εστίαση, ζωντανή μουσική, πρωτοποριακή τέχνη, κοκτέιλ στις στέγες  των ξενοδοχείων και θέα που κόβει την ανάσα. Απλά πρέπει να τη βιώσεις για να την εκτιμήσεις.

Acadimias, Why Athens

Η τέχνη του ευ ζην

Φτάνεις στην ακτή σε 20 λεπτά από το κέντρο ή δραπετεύεις εντελώς από τη ζωή στην πόλη και κατευθύνεσαι σε ένα μικρό νησί όπως η Ύδρα όπου δεν υπάρχουν αυτοκίνητα και απέχει μόνο 40 λεπτά με το καράβι.

Οι πολυσύχναστες πλατείες θα σε παρασύρουν σε ένα χρονικά παρατεταμένο διάλειμμα για καφέ ή μπορεί ανάμεσα στα κτίρια να βρεις ένα ολοκαίνουργιο day bar όπου συχνάζουν οι νέοι. Το Six D.O.G.S είναι από τα αγαπημένα μου.

Το φαγητό και το κρασί έχουν φτάσει σε νέα ύψη με πολλές περισσότερες διεθνείς γεύσεις να αναδύονται τώρα από ότι στο παρελθόν. Οι Έλληνες αγαπούν το σούσι  και η Ιαπωνική κουζίνα στο Galaxy Bar and Restaurant του Hilton είναι εξαιρετική. Το Nobu Matsuhisa στο Arion Resort είναι από τα καλύτερα και το Sushimou είναι η ηπιότερη εναλλακτική πρόταση του σούσι μάστερ Αντώνη Δρακουλαράκου, ο οποίος συμπεριλήφθηκε πρόσφατα στη λίστα των 100 κορυφαίων σεφ στο τελευταίο Chefs World Summit.

Φυσικά τα τραπέζια έξω και οι μεζέδες είναι ίδιον της Ελλάδας και οι Αθηναίοι σεφ δημιουργούν δελεαστικά παραδοσιακά και μοντέρνα πιάτα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία γευστικών εμπειριών στην Αθήνα που κυμαίνεται από την υψηλή γαστρονομία μέχρι το φαγητό στο χέρι. Μου αρέσει ο Παπαδάκης, το Άμα Λάχει στης Νεφέλης, το Στέκι του Ηλεία και το Feedέλ.

Greek Meze Table, Why Athens, City Guide

Η Αθήνα του Πολιτισμού

Υπάρχουν τόσα πολλά να κάνεις στην Αθήνα που μπορεί να περάσουν αρκετές μέρες πριν επισκεφτείτε την Ακρόπολη. Αυτή η επίσκεψη όμως πρέπει σίγουρα να είναι στην κορυφή του καταλόγου σας! Πέρα από την αρχαία ιστορία της και τα συναρπαστικά μνημεία, η Αθήνα είναι μια πολιτισμική πόλη με μακρόχρονη  παράδοση  στο θέατρο. Τα φεστιβάλ της Αθήνας και της Επιδαύρου τιμούν αυτή την παράδοση κάθε χρόνο με υπαίθριες παραστάσεις από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο. Όλο τον χρόνο γίνονται εκδηλώσεις που συμπεριλαμβάνουν όπερα, μπαλέτο, θέατρο και εκθέσεις εικαστικών τεχνών. Η ζωντανή μουσική ευδοκιμεί στην Αθήνα και η πόλη προσελκύει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο. Το 2017 η LP ( Laura Pergolizzi) επιστρέφει με εμφανίσεις τον Ιούλιο ενώ τη χώρα μας θα επισκεφτούν μεταξύ άλλων και οι Depeche Mode, Jamiroquai και Rufus Wainwright!

Από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο, η υψηλού κύρους καλλιτεχνική διοργάνωση DOCUMENTA 14 έρχεται στην Αθήνα. Είναι η πρώτη φορά στην εξηντάχρονη ιστορία της  που η έκθεση θα πραγματοποιηθεί εκτός της γερμανικής πόλης Kassel και αυτή η πρωτιά αποτελεί θρίαμβο για την Αθήνα. Μπορείτε να αναμένετε μεγάλα έργα που θα εκθέσουν σ το κοινό καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο. Το νεόδμητο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης προσκαλεί επίσης το κοινό στα ανεπίσημα εγκαίνιά του εκθέτοντας κάποια από τα παγκοσμίως σπουδαιότερα δείγματα σύγχρονης τέχνης.

Νέες ιδέες ανθίζουν στην τέχνη, την κουζίνα και τη μόδα ενώ το επιχειρηματικό πνεύμα λάμπει

Τελευταίο αλλά αναμφίβολα εξίσου σημαντικό το νέο  Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος  είναι επισήμως ανοιχτό και βρίσκεται στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής δραστηριότητας με υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις για να παρακολουθήσετε όπερα, θέατρο, αθλητικές εκδηλώσεις και πολλά περισσότερα. Είναι ένα εκπληκτικό αρχιτεκτονικό επίτευγμα του Ιταλού αρχιτέκτονα  Renzo Piano που προσθέτει ακόμα μια συναρπαστική διάσταση στη ζωή της Αθήνας.

Ο πλούσιος πολιτισμός της Αθήνας με τους σπουδαίους καλλιτεχνικούς θεσμούς, τις γκαλερί και τα θέατρα, το θεσπέσιο φαγητό και την ατέλειωτη μουσική σκηνή, την ασύγκριτη θέα και την ακτογραμμή, καθιστά τη μεταμόρφωση της Αθήνας ακόμη πιο δελεαστική. Όμως είναι οι άνθρωποί της που πραγματικά δίνουν στην Αθήνα τη ζεστασιά και τον χαρακτήρα της, ο τρόπος που ζουν, απολαμβάνουν και αγκαλιάζουν τη ζωή. Και αυτό είναι κάτι που απλά πρέπει να το ζήσετε οι ίδιοι.

Τα αγαπημένα στέκια της Αναστασίας στην Αθήνα:

  • Six D.o.g.s, Αβραμιώτου 6-8, Αθήνα, Τηλ. 210 321 0510
  • Galaxy Restaurant and Bar, Hilton Athens, Βασιλίσσης Σοφίας 46, Αθήνα, Τηλ. 210 728 1402
  • Nobu Matsuhisa, Απόλλωνος 40, Βουλιαγμένη, Τηλ. 210 896 0510
  • Sushimou, Σκούφου 6, Αθήνα, Τηλ  21 1407 8457
  • ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ – Βουκουρεστίου 47 και Φωκυλίδου, Κολωνάκι, Τηλ. 210 360 8621
  • Άμα Λάχει στης Νεφέλης, Καλλιδρομίου 69,  Εξάρχεια, Τηλ. 210 3845 978
  • Το Στέκι του Ηλεία (δύο εστιατόρια) Επταχάλκου 5, Θησείο, Τηλ. 210 345 8052 ή Θεσσαλονίκης 7, Θησείο, Τηλ. 210 342 2407
  • Feedέλ, Κτενά 1, Αθήνα, Τηλ.  210 321 0551
Anastasia Mangafas
Anastasia Mangafas
Digital Influencer & Founder of Why Athens

Anastasia Mangafas is the Editor-in-Chief of whyathens.com, an online cultural magazine focusing on the city of Athens and Greece’s Attica region.
Born in Sydney, Australia, the former TV producer and presenter is now based in Athens, researching, and experiencing all things Athenian.

Διαβάστε Περισσότερα