The Venetian Castle at the top of the hill on which Hora is located, you’ll enjoy discovering a town believed to have been built on the island’s original ancient city

Η μοναδική έλξη της Νάξου

20.07.2016
Η Νάξος είναι αναμφισβήτητα ένα νησί που σε κερδίζει. Ασκεί μια δύναμη πάνω σου, μια έλξη, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω… Κάπως έτσι, με «παρέσυρε» και μένα στη γοητεία της λίγα χρόνια πριν και με τύλιξε για πάντα στο πέπλο της.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να πιεις τον ελληνικό καφέ σου

Η Νάξος είναι αναμφισβήτητα ένα νησί που σε κερδίζει. Ασκεί μια δύναμη πάνω σου, μια έλξη, δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω… Κάπως έτσι, με «παρέσυρε» και μένα στη γοητεία της λίγα χρόνια πριν και με τύλιξε για πάντα στο πέπλο της.

Η Ναξούλα, όπως την αποκαλώ πια, είναι αξιολάτρευτη. Καλύπτει κάθε γούστο και ικανοποιεί ακόμη και τον πιο απαιτητικό ταξιδιώτη. Παραλίες; Φαγητό; Εκδρομές; Χώρα; Ένα μεγάλο τσεκ σε όλα.

Πάμε να κάνουμε μαζί μια μεγάλη βόλτα στο πανέμορφο κυκλαδίτικο νησί;

Αρχικά, με το που φτάνεις στο λιμάνι, αντικρίζεις την Πορτάρα, το σήμα κατατεθέν του νησιού. Αξίζει να επιστρέψεις εκεί, στο νησάκι Παλάτια, την ώρα που δύει ο ήλιος, γιατί ο ουρανός μετατρέπεται στον πιο όμορφο πίνακα ζωγραφικής.

Και φυσικά να κολυμπήσεις στις ειδυλλιακές της παραλίες.

Portara Naxos

Η Αγία Άννα και ο Άγιος Προκόπιος είναι οργανωμένες και πιο κοσμοπολίτικες. Να φας οπωσδήποτε στα ταβερνάκια εκεί. Πατάτες τηγανιτές (η Νάξος, άλλωστε, είναι η πηγή της πατάτας) με ντοματοκεφτέδες. Αργότερα, να κάνεις ακόμη μια βουτιά, στη Μικρή Βίγλα και στην Πλάκα. Ξέρεις ποιο είναι το καταπληκτικό με αυτό το νησί; Ότι μπορείς τη μια μέρα να είσαι στην Αγία Άννα, και την άλλη να ανακαλύπτεις πιο απομονωμένες παραλίες, μακριά από τα πολλά βλέμματα. Τέτοιες παραλίες είναι η Χαβάη, η Ψιλή Άμμος και ο Αζαλάς. Η πρώτη είναι όπως το λέει το όνομά της! Μπορεί η πρόσβαση να είναι λίγο δύσκολη, αλλά το τοπίο που θα αντικρίσεις, θα σε ανταμείψει.

Agios Prokopios

Η Ψιλή Άμμος και ο Αζαλάς τώρα… Μαγευτικές, με κρυστάλλινα νερά, θα σε φέρουν κοντά σε μια άλλη, διαφορετική Νάξο. Η Ψιλή Άμμος απλώνεται μπροστά από ένα κεδροδάσος και βρίσκεται ανατολικά του νησιού και ο Αζαλάς απέχει περίπου επτά χιλιόμετρα από το χωριό Απείρανθος. Τα καταγάλανα νερά θα σε παρασύρουν σε ένα ατελείωτο κολύμπι, ενώ παράλληλα, θα απολαμβάνεις ηρεμία και χαλάρωση.

Το χωριό Απείρανθος (ή Απέραθος) είναι ακόμη ένας λόγος για να ερωτευτείς το κυκλαδίτικο νησί. Ένα γραφικό χωριουδάκι, που βρίσκεται στους πρόποδες του βουνού Φανάρι και ξεχωρίζει για τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Να περιπλανηθείς στα καλντερίμια του, να ανακαλύψεις τις ιδιαίτερες γωνιές του και να παρατηρήσεις την αρχιτεκτονική του. Επιβάλλεται, δε, να πιεις καφέ σε ένα από τα καφενεία στις πλατείες. Το χωριό έχει και αρκετά ενδιαφέροντα μουσεία να επισκεφτείς, εάν θελήσεις, με το Λαογραφικό να ξεχωρίζει. Όλα αυτά συνθέτουν ένα τόσο όμορφο σκηνικό, που αποκλείεται να μην το «κουβαλάς» μέσα σου για χρόνια.

Την προσοχή σου αξίζει και το χωριουδάκι Κόρωνος. Είναι και αυτό από τα πιο όμορφα της Νάξου, με τα σοκάκια του και τις βαμμένες σε έντονα χρώματα πόρτες του να εντυπωσιάζουν.

Koronos village

Το βράδυ τώρα, μπορείς να απολαύσεις το ποτό σου σε εκείνα τα μπαράκια της Χώρας, που είναι «κρυμμένα» στα σοκάκια, καθισμένος στις μαξιλάρες και μέσα σε μια άκρως «οικεία» ατμόσφαιρα ή σε αυτά που βρίσκονται στον παραλιακό δρόμο.

Η Νάξος προσφέρεται για ξεχωριστές γαστρονομικές διαδρομές

Πέρα από την τηγανιτή πατάτα, πρέπει να δοκιμάσεις ντόπια τυριά, όπως το αρσενικό και η ξινομυζήθρα. Γλυκά του κουταλιού, κρέας και ντοματόπιτα. Γιατί ένας τόπος έχει τη δύναμη να σε κάνει να τον λατρέψεις, μόνο και μόνο από τις γεύσεις του. Όταν δοκιμάσεις ρόστο «στ’Απεράθου» θα με καταλάβεις.

Δεν πρέπει να παραλείψεις, ακόμη, να επισκεφθείς τον ενετικό πύργο Όσκελου, αλλά και τον πύργο Χειμάρου για τη συγκλονιστική θέα. Στον Πύργο Μπαζαίου, τώρα, διοργανώνονται ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα. Φαντάζεσαι κάτι καλύτερο από ατμοσφαιρικές μουσικές βραδιές, υπό το φως του φεγγαριού;

The Bazeos tower

Μακάρι να μπορούσα να μιλήσω κι άλλο για αυτό το νησί. Να απαριθμήσω κάθε παραδεισένια παραλία, κάθε γραφικό χωριουδάκι, κάθε γεύση… Η Νάξος θα σε κάνει να την ερωτευτείς και να επιστρέφεις εκεί ξανά και ξανά, με την ελπίδα να ανακαλύπτεις κάθε φορά μικρά κομμάτια παραδείσου.

Maria Petropoulou
Maria Petropoulou
Journalist & Travel Blogger

Maria has been travelling since she was little. Growing up, there was only one road for her to follow. Journalism.

She studied in Greece and England. Living in London was a tipping point in her life because she became acquainted with new cultures and civilizations, different people with the common denominator of shared dreams and targets.

She spends endless hours writing articles and has a self-confessed mania for social media. Mylandingrunway.com is her travel blog and her “home” and she also works as a journalist for in.gr

When not indulging her wanderlust, you can usually find her at the theatre, cinema or attending any number of different types of artistic or cultural events.

Διαβάστε Περισσότερα