Πίνδος – επιστροφή στις ρίζες

27.09.2016
Υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός στην οροσειρά της Πίνδου όπου ο επισκέπτης νιώθει ότι ζει ένα αληθινό παραμύθι.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να πιεις τον ελληνικό καφέ σου

Στα ελληνικά βουνά με τους Σαρακατσάνους

Υπάρχει ένας κρυμμένος θησαυρός στην οροσειρά της Πίνδου όπου ο επισκέπτης νιώθει ότι ζει ένα αληθινό παραμύθι. Ένα μέρος στη μέση ενός καταπράσινου δάσους που το διασχίζει ένα ποτάμι με κρυστάλλινα νερά. Ένας τόπος όπου τη νύχτα βγαίνουν πυγολαμπίδες και χορεύουν ανάμεσα στα δέντρα.

Σαρακατσάνικη Στάνη – ο παραδοσιακός τρόπος ζωής

Στη μέση του Ζαγορίου, ανάμεσα στα χωριά Σκαμνέλι και Ηλιοχώρι, σε υψόμετρο 1100-1200 μέτρων  βρίσκεται ο «Γυφτόκαμπος». Το συγκεκριμένο χωριό αν και ακατοίκητο, είναι γνωστό για τη Σαρακατσάνικη Στάνη, ένα μοναδικό στο είδος του ανοικτό λαογραφικό μουσείο.

Οι Σαρακατσάνοι ήταν μια πανάρχαια φυλή Ελλήνων βοσκών που σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τους ζούσαν στα βουνά της Πίνδου ως νομάδες. Σήμερα, σχεδόν όλοι οι Σαρακατσάνοι έχουν εγκαταλείψει τον νομαδικό τρόπο ζωής.

Αυτό το μέρος χτίστηκε το 2008 για να διατηρήσει την πολιτιστική τους κληρονομιά. Πρόκειται για ένα υπαίθριο μουσείο που αποτελείται από παραδοσιακές καλύβες οι οποίες φανερώνουν στον επισκέπτη πώς ζούσαν στο παρελθόν οι Σαρακατσάνοι. Μερικές καλύβες έχουν διακοσμηθεί με κρεβάτια, χαλιά και μαγειρικά εργαλεία που δείχνουν πώς ακριβώς ήταν η ζωή τότε. Καλύπτει συνολική έκταση 16 στρεμμάτων και περιλαμβάνει σε φυσικό μέγεθος τα «κονάκια» (αχυρένιες καλύβες που χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες ή εργαστήρια), τον «οβορό» και το «γρέκι», χώρους φύλαξης των ζώων.

The Sarakatsani Stani

    Η Σαρακατσάνικη Στάνη αποτελεί πιστή αναπαράσταση σαρακατσάνικου εποχικού οικισμού

Η ζωή κοντά στη φύση

Ο Βασίλης Ράπτης, Σαρακατσάνος κατά το ήμισυ, μαζί με δύο στενούς του φίλους, άνοιξε ξανά αυτό το σχεδόν ξεχασμένο μέρος και του έδωσε νέα ζωή. Ψυχή της ομάδας και πάντα χαμογελαστός είναι εκεί προσφέροντας ξεναγήσεις στο χώρο και πληροφορίες για τον παραδοσιακό τρόπο ζωής των Σαρακατσαναίων.

village in Pindus

Ο Βασίλης και η Αδελφότητα Σαρακατσαναίων Ηπείρου όμως δεν θέλουν να μας δείξουν μόνο πώς ζούσε  η συγκεκριμένη φυλή αλλά και πώς είναι να ζεις κοντά στη φύση. Άφησαν τα σπίτια τους στην πόλη για να έρθουν να ζήσουν στο βουνό, στη συγκεκριμένη περιοχή. Στην ταβέρνα θα τους βρείτε να σερβίρουν καφέ, τσίπουρο και χορτοφαγικά εδέσματα σε όσους το επιθυμούν. Σκοπός τους; Να μοιραστούν αυτό τον παραμυθένιο τόπο με όποιον ενδιαφέρεται να τον γνωρίσει και να έρθει σε επαφή με τη φύση.

Η εγκατάσταση είναι επισκέψιμη δωρεάν καθ’ όλη τη διάρκεια τους ενώ κάθε χρόνο, τον Αύγουστο, διοργανώνεται πανελλαδική συνάντηση των μελών της Αδερφότητας με εκδηλώσεις και υπαίθρια κατασκήνωση.

Sira Van Zabten
Sira Van Zabten
Travel Blogger & Digital Nomad

Sira is travel blogger and a citizen of the Netherlands who has been travelling around Europe for the past year.

At the end of 2014 she took a break from life behind a desk and computer in Amsterdam and decided to travel for a couple of months. Going on a road trip around Europe in her van made her realize there is so much more to see away from the hectic pace and humdrum routine of city life.

Helped by the fact that she has a Greek boyfriend, Dimitris, she has fallen head over heels for the country as a whole and intends to explore it further next year.
All her thoughts and experiences while travelling she records in her blog “Being a Nomad”.

Διαβάστε Περισσότερα