Rooftop with the view of the Acropolis

Ασυμβίβαστη Αθήνα

6.12.2016
By Stavros Papayiannis
Ασυμβίβαστη, με έντονη προσωπικότητα και με μια μοναδική ικανότητα να συνδυάζει το κλασικό με το σύγχρονο, η Αθήνα δεν είναι από αυτούς τους πειρασμούς που μπορείς να τον ξεπεράσεις απλά ενδίδοντας στη γοητεία του.
ΧΡΟΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ
Όσο χρειάζεσαι για να πιεις τον ελληνικό καφέ σου

Ασυμβίβαστη, με έντονη προσωπικότητα και με μια μοναδική ικανότητα να συνδυάζει το κλασικό με το σύγχρονο, η Αθήνα δεν είναι από αυτούς τους πειρασμούς που μπορείς να τον ξεπεράσεις απλά ενδίδοντας στη γοητεία του. Η Αθήνα αποτυπώνεται σε κάθε κύτταρο του μυαλό σου για πάντα. Η αέναη κίνηση της σε συμπαρασύρει σε κάθε φανερή ή κρυμμένη της γωνιά και σε κάνει μέρος της με τόλμη, θάρρος και φαντασία.

Η ασυνήθιστη προσωπικότητα και η οικειότητα που εκπέμπει η πόλη συνθέτουν ένα δυναμικό και ξεχωριστό χαρακτήρα, που πήρε σάρκα και οστά στο AthensWas, το νέο ξενοδοχείο που φέρει την υπογραφή μας. Στην αρχή του πιο διάσημου πεζόδρομου της Αθήνας, στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου, εκεί που το σήμερα συναντά το χθες, το Athens Was αφηγείται μέσα από το design του την ιστορία της πόλης.

Πιστό στις αρχές του κλασικού μοντερνισμού με καθαρές γραμμές, λιτούς όγκους, φυσικά υλικά και ζεστές αποχρώσεις που συνεισφέρουν στην αίσθηση της χαλαρότητας και της ισορροπίας, το Athens Was με παρακινεί να γνωρίσω από την αρχή την πόλη. Κάθε φορά που βρίσκομαι εκεί, και όποια κατεύθυνση και αν επιλέξω, ξεδιπλώνονται μπροστά μου διάσημες και μη διαδρομές της Αθήνας.

Athens Was

Μιας Αθήνας που με προσκαλεί να χαθώ στο σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης, ένα από τα καλύτερα αρχαιολογικά μουσεία του κόσμου, να θαυμάσω ξανά το Ηρώδειο που μου έχει χαρίσει πλήθος μοναδικών στιγμών κάτω από τον καλοκαιρινό αττικό ουρανό, να ανέβω στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης για να συναντήσω από κοντά το μεγαλείο του παρελθόντος. Με ξεκουράζει με μια στάση κάτω από τα δέντρα, στα παγκάκια που βρίσκονται έξω από τον ναό του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη. Κατηφορίζω προς το Θησείο όπου οι νέοι της πόλης απολαμβάνουν τον καφέ τους στον ήλιο με θέα στον Άρειο Πάγο και στην Αρχαία Αγορά.

Η Αθήνα αποτυπώνεται σε κάθε κύτταρο του μυαλό σου για πάντα

Κάποιες φορές αφού με παραπλανήσει εντέχνως με μυρωδιές και εικόνες με οδηγεί στα Αναφιώτικα και μεταφέρομαι με τον νου μου πίσω σε εκείνη την Αθήνα, που δεν έπαψε ποτέ να αλλάζει, να ανακατευθύνει τα θέλω της και να καταφέρνει πάντα να τα ενσωματώνει σε όλη την ιστορία που κουβαλάει στις πλάτες της.

Μου δείχνει την αγάπη της για το σύγχρονο με το νέο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που λειτούργησε πρόσφατα και που στεγάζεται σε ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της πόλης. Μου χαρίζει ανάσες δροσιάς και χαλάρωσης κάτω από τον παχύ ίσκιο των δέντρων του Εθνικού Κήπου. Εκεί που οι παλιοί Αθηναίοι απολάμβαναν την καθιερωμένη τους απογευματινή βόλτα. Με παρασύρει στις πλατείες και τους πεζόδρομους του κέντρου, που το βράδυ, αφού ξεκουραστούν λίγο από την ημερήσια εμπορική κίνηση, υποδέχονται τους Αθηναίους και τις παρέες τους για ένα ποτό – πλατεία Καρύτση- Μοναστηράκι- πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Το σίγουρο είναι ότι η Αθήνα κάθε μέρα με σαγηνεύει, καθώς ξετυλίγει τα χρώματα της και τα σχέδια της μπροστά στα μάτια μου. Ο αδιάκοπος ρυθμός της έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα κτίσματα της που στέκονται ακίνητα αιώνες τώρα στην ίδια θέση. Και αυτό την κάνει συναρπαστική, ανατρεπτική, ατέρμονη! Η Αθήνα για εμένα είναι μια μοναδική συνύπαρξη του κλασικού και του σύγχρονου στοιχείου που κανένας designer δεν θα κατάφερνε να επιτύχει τόσο περίτεχνα ποτέ.

Stavros Papayiannis
Stavros Papayiannis
Creative Director and co-founder of Stage Design Office

Stage Design Office was founded in 1997 by Stavros Papayiannis and Giorgos Kyriazis as a continuation of the design office DeArte (Stavros and Panayiotis Papayiannis).
Stage Design Office is involved in all the branches of design, architecture, interior design, graphic design, fashion, public installations, exhibitions, art and photography.
It consists of architects, interior designers, graphic designers and industrial designers, as well as many external partners, engineers, mechanical engineers, photographers and artists.
It offers a broad range of design work tackling museums, office buildings, hotels, dining areas, shops, residences, art galleries, publishing, corporate identities and packaging.

Διαβάστε Περισσότερα