Church of Agia Anna

Η Αμοργός είναι ιδανικός προορισμός

Μια απάντηση
19/1/2016
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Γεννήθηκα στην Κύπρο και μεγάλωσα στην Ελλάδα. Χάρη στις μεσογειακές μου καταβολές, πάντα ένιωθα έντονη την έλξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πάντα ήθελα να εμβαθύνω στην ιστορία μας: στο πως διαμορφώνονταν οι αρχαίες κοινωνίες, ποια πολιτιστικά στοιχεία μοιράζονταν οι ελληνικές πόλεις κράτη, και πώς η ελληνική φιλοσοφία έχει κατορθώσει να ασκήσει τόσο σημαντική επιρροή στους πολιτισμούς πολλών χωρών από το παρελθόν μέχρι και σήμερα.

Σύντομα όμως, ανακάλυψα ότι οι κοινωνιολογικές σπουδές και η ανάγνωση της σχετικής βιβλιογραφίας δεν αρκούν για να κατανοήσω την Ελλάδα στο σύνολό της. Η έκθεση σε ετερόκλιτους μικρο-πολιτισμούς και κοσμοθεωρίες καθώς και η αποκόμιση ανθρωπιστικών εμπειριών έρχεται μόνο με τα ταξίδια.

Κάθε κομμάτι της Ελλάδας είναι τόσο πλούσιο σε μνημεία που προβάλλουν το μεγαλείο και την υπεροχή της χώρας, που είναι σχεδόν αδύνατο να τα επισκεφτεί κανείς όλα, χωρίς δε να χρειάζεται να αναφερθούμε καν σε όλα εκείνα που δεν έχουν ακόμα ανασκαφεί.

Ωστόσο, αν θα έπρεπε να επιλέξω ένα από τα αγαπημένα μου σημεία, αυτό δεν θα ήταν άλλο από το Θέατρο στο Ασκληπιείο της Επιδαύρου, στην ανατολική Πελοπόννησο. Το Θέατρο της Επιδαύρου μπορεί να μην είναι το μεγαλύτερο των αρχαίων χρόνων, ούτε και το παλαιότερο, αλλά σίγουρα είναι ένα από τα πιο κομψά και απίστευτα καλοδιατηρημένα αρχαία θέατρα του κόσμου.

Το δέος που νιώθεις όταν βλέπεις ένα μνημείο το οποίο ακόμα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις 2.500 χρόνια μετά την κατασκευή του είναι μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσεις.

Είτε ψάχνεις για ένα μέρος ιδανικό για οικογενειακές διακοπές, είτε αναζητάς ιστορία και πολιτισμό, η Αμοργός, στο νοτιοανατολικό τόξο των Κυκλάδων, είναι ο τέλειος προορισμός αφού συνδυάζει με επιτυχία πολιτισμό, ιστορία και υπέροχες παραλίες, με νερά σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε.

Εκτός από τα αρχαία μονοπάτια και τις πανέμορφες παραλίες, το νησί φιλοξενεί το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας που χτίστηκε τον 11ο αιώνα μΧ από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Κομνηνό.

Το μοναστήρι βρίσκεται στην άκρη ενός βράχου, 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες του νησιού, την ακτή της Αγίας Άννας, που προσφέρει απίστευτη θέα και ευκαιρίες για φωτογράφηση.

Η εντυπωσιακή ομορφιά και η απόλαυση που προσφέρει το νησί, όμως, δεν σταματούν εδώ. Αν κατεβείς τα μικρά σκαλάκια θα ανακαλύψεις ένα μικρό εκκλησάκι δίπλα στη θάλασσα, αφιερωμένο στην Αγία Άννα.

Το ειδυλλιακό τοπίο και το χρώμα της θάλασσας ενέπνευσαν ακόμα και τον Γάλλο σκηνοθέτη Λικ Μπεσόν ο οποίος επέλεξε την Αγία Άννα για τα γυρίσματα της ταινίας του Το Απέραντο Γαλάζιο.

Όταν επισκεφθείς την Αμοργό, μη χάσεις την ευκαιρία να ρίξεις μια πιο προσεκτική ματιά στα μαγαζιά της Χώρας, όπου θα βρεις χειροποίητα κεραμικά ενθύμια και δώρα που είναι και τα αγαπημένα μου.

Η Ελλάδα αναμφίβολα αποτελεί ένα μοναδικό μείγμα ιστορίας, παραδόσεων, γαστρονομικής μαγείας και πολλών ιστοριών που αποκαλύπτουν το πολυπολιτισμικό παρελθόν της. Ωστόσο, πιστεύω ότι ο λόγος για τον οποίο ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο ερωτεύονται την Ελλάδα είναι η εκλεπτυσμένη απλότητά της που την κάνει ξεχωριστή: τα χρώματα, το φαγητό, οι άνθρωποι, ο ήλιος, οι παραδόσεις.

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΚΟΡΥΦΗ