DCIM102GOPROG0117403.

10+1 χρόνια γαστριμαργικών εκρήξεων!

Κανένα σχόλιο

Δημοσιογράφος

16/5/2016
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Στη Χαλκιδική, έναν τόπο ευλογημένο από τη φύση με ελαιόδεντρα, μποστάνια με φρέσκα λαχανικά και φρούτα, εξαιρετικό ψάρι -χριστόψαρα και λαυράκια που κολυμπούν στους κόλπους της-, καλλιέργειες μυδιών και φάρμες στον Πολύγυρο και τα Μουδανιά που προσφέρουν εξαιρετικό κρέας, αρωματικά φυτά αλλά και μέλι εξαιρετικής ποιότητας από τη χλωρίδα της Κασσάνδρας, της Σιθωνίας και της βόρειας Χαλκιδικής, το μόνο που χρειαζόταν ήταν κάποιον ο οποίος θ’ αφουγκραζόταν αυτή την ποιότητα και θα μπορούσε να την αναδείξει διεθνώς.

 

Το Sani Gourmet, το φεστιβάλ που έγινε θεσμός βάζοντας τη Βόρεια Ελλάδα στο χάρτη της παγκόσμιας γαστρονομικής σκηνής, μπαίνει στην 11η χρονιά του. Αποτελώντας πόλο έλξης κορυφαίων chef και κοινού, προσφέρει συναρπαστικά γαστριμαργικά ταξίδια και αποτελεί μια σταθερή πλατφόρμα επικοινωνίας και πολιτισμικών διαλόγων. 

 

Το Sani Resort έκανε το αποφασιστικό βήμα, διοργανώνοντας το 2006 το πρώτο Sani Gourmet, ένα φεστιβάλ υψηλής γαστρονομίας με βάση τις πρώτες ύλες της περιοχής της Χαλκιδικής. Ένα θεσμό που γεννήθηκε από την ειλικρινή αγάπη των ανθρώπων του Sani για το φαγητό και την πεποίθησή τους πως αυτό μπορεί ν’ αποτελέσει όχημα επικοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο ότι η δυναμική του φεστιβάλ έγινε αντιληπτή εξαρχής από κορυφαίους εκπροσώπους του χώρου, όπως τον Γάλλο Eric Frechon, τον διάστερο τότε chef του Bristol, στο Παρίσι, η απάντησή του οποίου ήταν μονολεκτική στην πρόσκληση του Sani: «Ναι». «A Τouch of Stardust» ήταν ο τίτλος εκείνης της πρώτης διοργάνωσης που έθεσε σε τροχιά το Sani Gourmet. Όποιος επισκέπτεται το resort κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, βιώνει τον παλμό του, γίνεται δε θεατής μιας μοναδικής χορογραφίας με πρωταγωνιστές τους chef, τους βοηθούς και τους ανθρώπους του σέρβις οι οποίοι δουλεύουν εντατικά, για ν’ ανοίξει η αυλαία της δικής τους παράστασης το βράδυ, στο δείπνο.

 

 

Από το πρωί, ντυμένοι στις ολόλευκες στολές τους, οι chef προσαρμόζονται στην κουζίνα των εστιατορίων που τους φιλοξενούν, ενώ οι βοηθοί κόβουν λαχανικά, βράζουν ζωμούς και εκτελούν τις οδηγίες του μαέστρου τους. Στο μεταξύ εξωτικά υλικά καταφθάνουν από το εξωτερικό για να δουλευτούν μαζί με τις τοπικές ύλες, οι κάρτες των pairings που προτείνουν το κατάλληλο κρασί με κάθε πιάτο οριστικοποιούνται και οι άνθρωποι του σέρβις βρίσκονται επί ποδός, λίγο πριν καταφθάσει το κοινό. Κάθε chef έχει τη δική του πρόταση να καταθέσει. Πόσο μάλλον επαγγελματίες, η δουλειά των οποίων έχει αναγνωριστεί με 2 ή 3 αστέρια Michelin. Tο 2010 το Sani Gourmet είχε πρωτοτυπήσει και πάλι, προσκαλώντας μεγάλες κυρίες της γαστρονομίας να «καταλάβουν» τις κουζίνες του. Ανάμεσά τους η Βρετανίδα Clare Smyth, επικεφαλής τότε του Gordon Ramsey-Royal Hospital Road. Aλλά και η Reine Sammut, η Maria Elia, η μονάστερη τότε Cornelia Poletto και η πληθωρική Ισπανίδα Montse Estruch.

 


Αναζητήσεις ταυτότητας και γέφυρες πολιτισμού.

Από το 2011 ως το 2013, το Sani Gourmet είχε θεματική τη Νέα Ελληνική Κουζίνα, επιχειρώντας να τη φωτίσει και ν’ αναδείξει  το σύγχρονο πρόσωπό της. Για πρώτη φορά στο Sani Resort συγκεντρώθηκαν οι σημαντικότεροι εκπρόσωποί της, που για τρία χρόνια τη χαρτογράφησαν, ο καθένας με το δικό του προσωπικό στυλ και τις δικές του αναφορές. Την προηγούμενη χρονιά, στην παράλληλη ενότητα «Rising Stars» της ελληνικής κουζίνας είχαν αναδειχθεί οι ανερχόμενοι τότε chef Βασίλης Καλλίδης, Χρόνης Δαμαλάς και Γιώργος Βενιέρης. Η θεματική «Νέα Ελληνική Κουζίνα» έδωσε την ευκαιρία στους ξένους επισκέπτες του resort να γνωρίσουν το νέο πρόσωπο της ελληνικής γαστρονομίας, ενώ παράλληλα έδωσε βήμα στους εκπροσώπους της και σε ανθρώπους του χώρου της εστίασης να κάνουν ένα διάλογο για την ταυτότητα και το μέλλον της ελληνικής κουζίνας, όπως και για το ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει στον τουρισμό.

Έπειτα ήρθαν τα αρώματα, τα μπαχάρια και οι γεύσεις από το Δρόμο του Μεταξιού. «Από το Πεκίνο στη Ρώμη» ήταν η ενότητα που εγκαινίασε τη θεματική «Cuisines of the World», μια αφορμή για να ανιχνεύσει κανείς τις πολιτισμικές ανταλλαγές μεταξύ των λαών. Την επόμενη χρονιά η γαστριμαργική αφήγηση συνεχίστηκε με την ίδια θεματική.

Φέτος, η εξερεύνηση συνεχίζεται με τους προβολείς του Sani Gourmet να πέφτουν στα νέα ταλέντα της γαστρονομίας, στους chef που πρόκειται να ταράξουν τα ύδατα τα επόμενα χρόνια. Εννέα νέοι μάγειρες -κάποιοι εξ αυτών ήδη βραβευμένοι με το πρώτο τους αστέρι και πολλές διεθνείς διακρίσεις- έρχονται για να μας εκπλήξουν με την ευρηματικότητα και το ταλέντο τους.

Από 20-24 Μαΐου 2016 στο Sani Resort.

www.sanigourmet.gr

 

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΚΟΡΥΦΗ