featured-photo-main

Καρπενήσι: Το λαμπερό διαμάντι της Κεντρικής Ελλάδας

Κανένα σχόλιο

Entrepreneur & traveller

14/2/2017
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Καρπενήσι, μια κωμόπολη στο κέντρο της Στερεάς Ελλάδας, χτισμένη στους πρόποδες του Βελουχίου. Αποτελεί την ιδανική βάση για να ανακαλύψεις τη φυσική ομορφιά της περιοχής και να εξερευνήσεις τους όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς που το περιβάλλουν.

Το Καρπενήσι, πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας, είναι μία κωμόπολη που σίγουρα έχει να προσφέρει εμπειρίες, γι’ αυτό και έχει χαρακτηριστεί σημαντικός τουριστικός προορισμός της κεντρικής Ελλάδας.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες το επισκέπτονται πεζοπόροι και ορειβάτες, διότι η περιοχή περιβάλλεται από εντυπωσιακές βουνοκορφές και ποτάμια και ενδείκνυται για τέτοιου είδους δραστηριότητες. Παράλληλα αποτελεί διάσημο χειμερινό προορισμό, καθώς στα 11χλμ βόρεια βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου, το οποίο διαθέτει 18 πίστες σκι.

Νότια του Καρπενησίου βρίσκονται διάφοροι παραδοσιακοί οικισμοί, που σίγουρα αξίζει να επισκεφθείτε.

Το πρώτο χωριό, μόλις 5χλμ έξω από την πόλη, είναι οι Κορυσχάδες. Ένας γραφικός πετρόχτιστος οικισμός 44 κατοίκων που πραγματικά με άγγιξε. Η απλόχωρη πλατεία, τα πανέμορφα σπίτια και τα προσεγμένα μαγαζάκια δημιουργούν μια πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Σε αυτό το χωριό κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μετά από μυστική ψηφοφορία αντιπροσώπων από τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, δημιουργήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο της Ελεύθερης Ελλάδας.

Συνεχίζοντας νότια στα αριστερά βρίσκεται το χωριό Κλαυσί. Είναι ιδιαίτερα γραφικό και ήσυχο, με μια όμορφη μικρή πλατεία, ένα παραδοσιακό καφέ και ωραία ταβερνάκια που απ’ ότι έμαθα έλκουν κόσμο και από τα γύρω χωριά. Η ονομασία του σύμφωνα με την παράδοση προήλθε από τα δάκρυα που χύθηκαν από τους κατοίκους του ύστερα από μια τρομερή καταστροφή.

Στα 14χλμ νότια θα συναντήσετε το Μεγάλο χωριό, το οποίο αποτελεί φημισμένο τουριστικό προορισμό της περιοχής. Αυτό όχι τυχαία, καθώς τα καλοδιατηρημένα πέτρινα αρχοντικά συνθέτουν ένα πολύ γραφικό σκηνικό. Είναι ιστορικός οικισμός, καθώς αποτέλεσε τόπο συνάντησης των δυνάμεων απελευθέρωσης κατά την ελληνική επανάσταση του 1821. Έχει χτιστεί σε υψόμετρο 720 μέτρων στις πλαγιές του όρους Καλιακούδα και αξίζει αν βρεθείτε εδώ να πιείτε ένα καφεδάκι στην πλατεία, απολαμβάνοντας τη θέα προς την κορυφή Χελιδώνα.

Ακριβώς απέναντι βρίσκεται το Μικρό χωριό, χτισμένο σε υψόμετρο 950 μέτρων στις πλαγιές του όρους Χελιδώνα. Κατά την κατοχή βρέθηκε στο επίκεντρο της Εθνικής Αντίστασης και το πλήρωσε ακριβά, καθώς κάηκε τρεις φορές από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς. Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του το εγκατέλειψε το 1963, όταν μεγάλες κατολισθήσεις στη βορειοδυτική πλαγιά κατέστρεψαν ένα τμήμα του προκαλώντας το θάνατο 13 κατοίκων. Μετά από αυτό το γεγονός οι κάτοικοι δημιούργησαν λίγο πιο κάτω το Νέο Μικρό Χωριό, κοντά στον Καρπενησιώτη ποταμό.

Περίπου 10χλμ νοτιότερα και λίγο έξω από το χωριό Προυσός, είναι χτισμένη η Μονή της Παναγίας της Προυσιώτισσας. Ένα μοναστήρι που αποτελεί πνευματικό και προσκυνηματικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής. Βρίσκεται σε μια απόκρημνη, βραχώδη περιοχή, η οποία είναι κατάφυτη από έλατα. Το όνομα της μονής κατά την παράδοση προέκυψε όταν το 829 κατά την περίοδο της εικονομαχίας, οι μοναχοί Διονύσιος και Tιμόθεος έφεραν την εικόνα της Παναγίας από την Προύσα της Mικράς Aσίας για να την προστατέψουν.

Στοιχεία όμως δείχνουν ότι το μοναστήρι ιδρύθηκε ανάμεσα στο 12ο και τον 14ο αιώνα. Την εικόνα λέγεται ότι φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς και θεωρείται από τους πιστούς θαυματουργή. Η ιστορία της μονής έχει ενδιαφέρον, καθώς ήταν το στρατηγείο του Καραϊσκάκη κατά τον απελευθερωτικό αγώνα, ενώ μεγάλο μέρος της κάηκε από τους Γερμανούς στις 16 Αυγούστου του 1944, καθώς αποτέλεσε κέντρο στήριξης των ανταρτών της αντίστασης. Την ημέρα αυτή καταστράφηκαν πολλά κειμήλια, σκεύη, χειρόγραφα και βιβλία, αλλά ευτυχώς όχι και η πολύτιμη εικόνα, η οποία είχε τοποθετηθεί σε κρύπτη.

Μια πιο μακρινή εξόρμηση που αξίζει να κάνετε κατά την παραμονή σας στην περιοχή είναι στο χωριό Βίνιανη. Απέχει 36χλμ βορειοδυτικά του Καρπενησίου και η διαδρομή για εκεί είναι πολύ όμορφη, μέσα σε ένα πράσινο ορεινό τοπίο.

Το Καρπενήσι αποτελεί την ιδανική βάση για να ανακαλύψεις τη φυσική ομορφιά της περιοχής και να εξερευνήσεις τους όμορφους παραδοσιακούς οικισμούς που το περιβάλλουν

Η Βίνιανη είναι ιστορικό χωριό, χτισμένο αμφιθεατρικά σε μία πλαγιά, με πετρόχτιστα σπίτια και θαυμάσια θέα. Ένας εγκαταλελειμμένος οικισμός, ο οποίος υπήρξε πρωτεύουσα της Ελεύθερης Ελλάδας την εποχή της Εθνικής Αντίστασης. Εδώ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 1944 η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης, ή αλλιώς “Κυβέρνηση του Βουνού”.

Γενικότερα τα σημεία ενδιαφέροντος γύρω από το Καρπενήσι είναι πάρα πολλά και σίγουρα χρειάζονται πολλές μέρες για να μπορέσετε να τα εξερευνήσετε. Όπως το έχω βιώσει, με μία επίσκεψη σίγουρα θα αφήσετε ανοιχτούς λογαριασμούς με την περιοχή, καθώς κάθε εποχή του χρόνου η πόλη και η περιφέρειά της έχει να προσφέρει πολλές και διαφορετικές εμπειρίες.

Φορέστε το κράνος σας, δέστε τη ζώνη ασφαλείας σας και ταξιδέψτε μαζί μου στο μαγευτικό οδοιπορικό γύρω από το Καρπενήσι!

ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ


ΚΟΡΥΦΗ